Στην ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αφού σημειώνει τις αλλαγές της κυβέρνησης και τη μείωση της περιόδου προστασίας από τους έξι μήνες σε 30 μέρες, ενώ στη συνέχεια εστιάζει στο ζήτημα:

«Η Υ.Α. έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για την πρόωρη παύση της παροχής βοήθειας σε πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες, προτού να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, η Υ.Α. έχει απευθύνει εκκλήσεις στην Ελλάδα να αυξήσει την εθνική ικανότητα υποδοχής σε δομές, διαμερίσματα, ξενοδοχεία αλλά και μέσω της παροχής μετρητών για την εξεύρεση στέγης.

Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν από τη στέγασή τους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την αστεγία. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πλήττονται άμεσα δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα, υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, μονογονεϊκές οικογένειες, επιζήσαντες και επιζήσασες βίας καθώς και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες. Η συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19 και τα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσής της έχουν δημιουργήσει επιπλέον προκλήσεις, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινηθούν και να βρουν εργασία ή στέγη.

Το να μετατίθεται ένα πρόβλημα από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν είναι λύση. H Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει έκκληση στις αρχές για την εφαρμογή μιας σταδιακής προσέγγισης και να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για την παράταση της βοήθειας σε ευάλωτους ανθρώπους που δεν μπορούν να αποχωρήσουν σε αυτό το στάδιο.»

«Οι πρόσφυγες είναι επιλέξιμοι για πολλά εθνικά προγράμματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το Επίδομα Στέγασης καθώς και άλλες παροχές προς τους πλέον ευάλωτους. Στην πράξη, ωστόσο, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή τη στήριξη. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στις ελληνικές αρχές και συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να προωθήσει την αποτελεσματική ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων» προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Υ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, 8 οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση τόνισαν ότι «δεν είναι δυνατό να επιτραπεί να μείνουν άστεγοι και χωρίς άμεση έμπρακτη υποστήριξη επίσημα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες», αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα:

“Με πήραν τηλέφωνο πριν από 15 ημέρες και με ρώτησαν αν έχω φύγει από το σπίτι. Τους είπα ότι δεν έχω που να πάω. Αν μας διώξουν, το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι θα πάρω ένα σχοινί και θα κάτσω στη πόρτα του σπιτιού. Δεν έχω τίποτα! Πώς θα ταΐσω την οικογένειά μου; Είμαι άρρωστος, δε μπορώ να δουλέψω.”
Πατέρας τριών παιδιών, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Συρία

“Άρχισα να βγαίνω στους δρόμους και να ψάχνω [σπίτι]. Έχω πάρει τηλέφωνα παντού. Κάποιοι, όταν τους έλεγα από που είμαι, μου έλεγαν συγγνώμη, δεν μπορούμε να δώσουμε το διαμέρισμα. Την Δευτέρα πρέπει να φύγω και την ίδια μέρα τα παιδιά ξαναξεκινάνε το σχολείο. Τι θα κάνω; Πού θα τα βάλω να κοιμηθούν;”
Μητέρα δυο παιδιών, αναγνωρισμένη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν

“Ενημερωθήκαμε ότι στις 30/05 πρέπει να βγούμε. Δεν έχω ούτε δουλειά, ούτε λεφτά για να ταΐσω την οικογένειά μου. Πώς θα βρω δουλειά; Που να ψάξω για δουλειά; Μας πετάνε έξω χωρίς τίποτα.”
Πατέρας δυο παιδιών, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία

Χθες Δευτέρα, πρόσφυγες, αλληλέγγυοι και συλλογικότητες πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αρκείται σε ρητορική που χαϊδεύει ξενοοφοβικά αντανακλαστικά, υποστηρίζοντας, σε συνέντευξή του στο Mega, ότι οι δομές φιλοξενίας δεν προορίζονται για αυτούς που έχουν λάβει θετική απόφαση ασύλου και επομένως πρέπει να τερματιστούν τα προνόμια και οι παροχές που απολάμβαναν.

«Υπάρξει μεν μια δυσκολία», ανέφερε ο Μηταράκης, υποβαθμίζοντας το πρόβλημα, «αλλά δεν μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει ισόβια ούτε κατοικία, ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και στους Έλληνες πολίτες. Ενσωματώνονται, λοιπόν, οι πρόσφυγες στο γενικότερο κοινωνικό κράτος. Και θέλω να σας πω ότι οι έξοδοι από τις δομές δεν είναι κάτι καινούριο, στις 15 Φεβρουαρίου 2019 ο κ. Βίτσας ξεκίνησε το πρόγραμμα εξόδων από τις δομές».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το μεταναστευτικό αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ροών και δεύτερη τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και το διαχωρισμό των δικαιούχων ασύλου από τους οικονομικούς μετανάστες. Τρίτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ασφαλών δομών ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας και τα συστήματα πρόσβασης και δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι από τις 72 δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, να μείνουν οι μισές. «Οι 100.000 που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή, μέχρι το Πάσχα του 2021 πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.