Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο ηχητικό, ο αναρχικός Βαγγέλης Σταθόπουλος, όταν του ζητήθηκε παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματισμένο. Καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλακή για μια κλοπή σε opap play στο Χολαργό και για ένταξη στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», χωρίς ωστόσο να του καταλογίζεται συμμετοχή σε καμία πράξη της οργάνωσης.

Ποια είναι τα στοιχεία με βάση τα οποία το δικαστήριο τον καταδίκασε; Τα ανώνυμα τηλεφωνήματα που επικαλείται ότι δέχεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η διαδικασία κατασκευής της ενοχής του προχώρησε με το γνωστό τρόπο: «Ανώνυμο τηλεφώνημα», δείγμα DNA, απαγωγές από την Αντιτρομοκρατική και υπαγορεύσεις καταθέσεων.

Όπως είχε αναφέρει το ΤPP σε εκτενές ρεπορτάζ του για την υπόθεση, χαρακτηριστικό παράδειγμα των «στοιχείων» που παρουσιάστηκαν εναντίον του Σταθόπουλου, είναι τα «αντιβαλλιστικά γιλέκα» που παρουσίασε ως τεκμήρια η Αντιτρομοκρατική, από την έρευνα στη σχολή πολεμικών τεχνών που διατηρεί ο ακτηγορούμενος. Η πλευρά του υποστηρίζει ότι πρόκειται για γιλέκα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, καταγγέλλοντας ότι το δικαστήριο δεν επέτρεψε την εξέτασή τους.

Μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι την ώρα της ληστείας αυτός βρισκόταν στα Εξάρχεια, ενώ το DNA του βρέθηκε μόνο σε γάζες που χρησιμοποίησε και όχι πάνω στη μηχανή, ή στις σακούλες μέσα στις οποίες βρέθηκαν τα όπλα. Στο τιμόνι της μηχανής βρέθηκε μείγμα DNA, αλλά το ανεξάρτητο πόρισμα που ζήτησαν οι συνήγοροί του δείχνει ότι το DNA του Σταθόπουλου δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί στο εύρημα και η Αντιτρομοκρατική αρνείται επανειλημμένα να δώσει τα πρωτογενή στοιχεία, όπως καταγγέλθηκε.

Ενώ ίσως το αποκορύφωμα όλων αυτών των «στοιχείων», ήταν η ψευδής διαπίστωση εισαγγελέα ότι «έκρυβε όπλα στο σπίτι του πατέρα του», βασισμένη σε μία απλή συνωνυμία. Ο πατέρας του Σταθόπουλου λέγεται Κωνσταντίνος και όχι Γιώργος, όπως ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου σπιτιού.

Όπως υποστήριξε στην απολογία του ο ίδιος ο Βαγγέλης Σταθόπουλος:

«Αυτό που μου αναλογεί είναι η αλληλεγγύη και από την αρχή έχω αναλάβει την ευθύνη σε σχέση με αυτό. Αν πρέπει να δικαστώ για τα πολιτικά μου φρονήματα το δηλώνω απερίφραστα ότι είμαι αναρχικός. Υπερασπίζομαι την ιστορία των ανατρεπτικών κινημάτων στο δρόμο για την καθολική απελευθέρωση του ανθρώπου. Η αλληλουχία των γεγονότων, οι ακροβασίες, οι βεβαιότητες που δεν αιτιολογούνται πουθενά, τα ερωτήματα που είναι πολλά και αναπάντητα, δεν κάνουν βάσιμη την πρόταση του Εισαγγελέα. Είναι η αντίληψη του ό, τι πει η αστυνομία, είναι μια προαποφασισμένη πρόταση σε διατεταγμένη υπηρεσία που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου ώστε να μου αφαιρεθεί κάθε τεκμήριο αθωότητας. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες και ως προς την συμμετοχή μου στην Επαναστατική Αυτοάμυνα και ως προς την ληστεία».