Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια από το θάνατό της, για να ανακοινώσει το εθνικό κανάλι NHK στο οποίο εργαζόταν, ότι η πολιτική συντάκτρια Μίγουα Σάντο πέθανε από ανακοπή καρδιάς, μετά από από 159 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, μέσα σε έναν μήνα και έχοντας πάρει μόλις δύο ρεπό. Οι αρχές στο Τόκιο απεφάνθησαν πως πέθανε από «Karoshi», το ιαπωνικό φαινόμενο της εργασιακής υπερκόπωσης που συνδέεται με χιλιάδες περιστατικά θανάτων κάθε χρόνο.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Η Μίγουα Σάντο πολιτική συντάκτρια στο NHK, πέθανε από καρδιακή ανακοπή τον Ιούλιο του 2013, εκείνο το χρονικό διάστημα κάλυπτε τις εθνικές εκλογές στην Ιαπωνία, αλλά ο εργοδότης της έδωσε στη δημοσιότητα την υπόθεση αυτήν την εβδομάδα. Η 31χρονη πέθανε μετά από 159 ώρες υπερωριακής απασχόλησης -μέσα σε έναν μήνα- έχοντας πάρει μόλις δύο ρεπό, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όπως αποφάνθηκαν οι επιθεωρητές εργασίας.
Οι αρχές στο Τόκιο απεφάνθησαν πως πέθανε από «Karoshi», το ιαπωνικό φαινόμενο της εργασιακής υπερκόπωσης που συνδέεται με χιλιάδες περιστατικά θανάτων κάθε χρόνο. Καρόσι σημαίνει κυριολεκτικά θάνατος από υπερκόπωση στα ιαπωνικά, και αναφέρεται σε ξαφνικούς θανάτους (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, κ.α.) ανθρώπων που δεν παρουσίαζαν κανένα ιατρικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, που επικαλείται η Guardian, περισσότεροι από 2.000 Ιάπωνες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας εργασιακού άγχους, μέσα σε ένα χρόνο, το 2016, ενώ δεκάδες ακόμη έφυγαν από τη ζωή από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις που προκλήθηκαν από την υπερβολική εργασία.
Ο Masahiko Yamauchi, υψηλά ιστάμενος στο κρατικό κανάλι, σχολίασε πως ο θάνατος της ήταν «ένα πρόβλημα για τον οργανισμό μας στο σύνολο του, συμπεριλαμβανομένου τους εργασιακού καθεστώτος και του πώς καλύπτονται οι εκλογές».
Όπως σχολιάζουν πάντως τα διεθνή μέσα, ο θάνατος της Μ. Σάντο, αναμένεται να εντείνει την πίεση στις ιαπωνικές Αρχές να αναθεωρήσουν την εργασιακή κουλτούρα στη χώρα, και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υψηλού αριθμού θανάτων που αποδίδονται στα εξαντλητικά ωράρια που επιβάλλουν πολλοί εργοδότες στο προσωπικό τους.