Η δολοφονία ενός από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ιαπωνίας, την οποία κυβέρνησε επί οκτώ χρόνια, συγκλόνισε και προκάλεσε θλίψη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα την κατοικία του προκατόχου του, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή αγρυπνία και η κηδεία του Άμπε πρόκειται να γίνει την Τρίτη.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιαπωνία αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, τελευταία ημέρα των συγκεντρώσεων πριν από τις κάλπες για την ανάδειξη των νέων μελών της Άνω Βουλής.

Οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να φέρουν τη νίκη στον κυβερνών συνασπισμό υπό την ηγεσία του Κισίντα, προστατευόμενου του Άμπε.

Η δολοφονία του Άμπε «ενισχύει την προοπτική για μεγαλύτερη συμμετοχή και μεγαλύτερη υποστήριξη για το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του», έγραψαν σε σημείωμα αναλυτές του Eurasia Group. Το LDP, όπου ο Άμπε διατήρησε σημαντική επιρροή και μετά την παραίτησή του, αναμενόταν ήδη να κερδίσει περισσότερες έδρες πριν από τη δολοφονία.

Ενώ η Άνω Βουλή είναι η λιγότερο ισχυρή από τις δύο βουλές του κοινοβουλίου, η ψηφοφορία θα αποτελέσει ένα δείκτη υποστήριξης για το κυβερνών μπλοκ. Εάν το LDP κερδίσει με σταθερή διαφορά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Κισίντα θα είναι σε θέση να εδραιώσει τον έλεγχο του κόμματος και να προχωρήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο Κισίντα υποσχέθηκε να αυξήσει «ουσιαστικά» τις αμυντικές δαπάνες ως απάντηση σε αυτό που θεωρεί εύθραυστη ασφάλεια στην περιοχή. Η Ιαπωνία ανησυχεί κυρίως για την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, ανησυχίες που έχουν επιταθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την ενίσχυση του στρατού.

Ένα άλλο επίδικο της προεκλογικής εκστρατείας αφορά την πυρηνική ενέργεια. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα επανεκκινήσει ορισμένους από τους δεκάδες πυρηνικούς αντιδραστήρες που έμειναν σε αδράνεια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Ο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία πρέπει να κάνει «καλύτερη χρήση» της πυρηνικής ενέργειας.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικά των τμημάτων του που αφορούν τη διεξαγωγή πολέμου -και χρονολογούνται από τη μεταπολεμική κατάσταση ειρήνης- όπως και η εκλογή νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν επίσης σημαντικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας, σε μια εποχή που το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον επιβάλλουν αναθεωρήσεις της παραδοσιακής κανονικότητας.