Η ιαπωνική κυβέρνηση παραδέχθηκε, έπειτα από καταγγελία της Greenpeace, ότι διοχέτευσε στο ετήσιο κυνήγι φαλαινών πόρους που προορίζονταν για τους πληγέντες από το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου. Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του ιαπωνικού στόλου για την Ανταρκτική η οικολογική οργάνωση κατηγόρησε το Τόκιο ότι άντλησε περίπου 22 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης από το σεισμό και τα χρησιμοποίησε για την ενίσχυση της ασφάλειας των φαλαινοθηρικών.

«Είναι απολύτως αισχρό από την πλευρά της ιαπωνικής κυβέρνησης να διοχετεύει ακόμη περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων σε ένα αχρείαστο, ανεπιθύμητο και οικονομικά μη βιώσιμο πρόγραμμα φαλαινοθηρίας, όταν τα χρήματα αυτά είναι τόσο απαραίτητα για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Η Ιαπωνία δεν μπορεί να σπαταλά χρήματα για να σκοτώνει φάλαινες στην Ανταρκτική την ώρα που εδώ, ο λαός της υποφέρει», αναφέρει σε δήλωσή του το ιαπωνικό παράρτημα της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Greenpeace, αξιωματούχως της Υπηρεσίας Αλιείας της χώρας δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή που επλήγη από το τσουνάμι τρώνε κρέας φάλαινας και περιμένουν την επανάληψη της φαλαινοθηρίας»