Φορώντας ολόσωμες στολές που συνδυάζουν το κλασικό κορμάκι της ενόργανης γυμναστικής με κολάν επέλεξε να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η γερμανική ομάδα ενόργανης γυμναστικής, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για την υπερσεξουαλικοποίηση του αθλήματος και των σωμάτων. Η τετραμελής γερμανική αποστολή, αποτελούμενη από τις Sarah Voss, Pauline Schaefer-Betz, Elisabeth Seitz και Kim Bui δήλωσε πως η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των αθλητριών να φορούν ρούχα που τις κάνουν να αισθάνονται άνετα οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν, με την κίνησή τους να επαινείται από πολλές διαγωνιζόμενες στο Τόκιο αλλά και διεθνώς. «Πιστεύω ότι είναι πολύ όμορφο το ότι έχουν το θάρρος να σταθούν σε μια τόσο τεράστια αρένα και να δείξουν σε κορίτσια από όλο τον κόσμο ότι μπορούν να φορούν ό, τι θέλουν. Τις επικροτώ για αυτό», δήλωσε η Νορβηγίδα αθλήτρια Julie Erichsen.
«Πολλές φορές είναι δύσκολο να συνηθίσεις τις αλλαγές στο σώμα σου καθώς μεγαλώνεις. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλοι αισθάνονται άνετα και να δείξουμε σε όλους ότι μπορούν να φορούν ό, τι θέλουν και να φαίνονται καταπληκτικά, να νιώθουν καταπληκτικά, είτε φορούν μακρύ κορμάκι είτε κοντό» δήλωσε η Sarah Voss μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θέλουν πλέον να διαγωνίζονται και με το κλασσικό κορμάκι.
Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Associated Press, οι αθλήτριες φαίνεται πως αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη στολή, την οποία είχαν φορέσει κατά την προπόνησή τους την Πέμπτη, λίγο πριν αγωνιστούν την Κυριακή. «Καθίσαμε μαζί σήμερα και είπαμε “εντάξει, θέλουμε να έχουμε έναν μεγάλο διαγωνισμό. Θέλουμε να νιώθουμε καταπληκτικά, θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι νιώθουμε καταπληκτικά”» σημειώνει η Voss.
Σημειώνεται πως πρόκειται για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνται μετά από μια σωρεία αποκαλύψεων σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων αθλητριών ενόργανης γυμναστικής. Το 2017 ο Larry Nassar, πρώην αθλίατρο της Αμερικανικής εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής καταδικάστηκε σε φυλάκιση 176 ετών για σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 265 αθλητριών, με ορισμένες αθλήτριες, μεταξύ των οποίων και Ολυμπιονίκες, να επισημαίνουν πως η κουλτούρα του αθλήματος ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κακοποίηση και την αντικειμενοποίηση των σωμάτων νεαρών γυναικών και κοριτσιών.
Αξίζει να επισημανθεί πως οι εμφανίσεις των ανδρών για το ίδιο άθλημα καλύπτουν παραδοσιακά ολόκληρο το σώμα τους, ενώ με τα ρούχα που προορίζονται για γυναικείες ομάδες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Επιπλέον, οι ολόσωμες εμφανίσεις, παρόλο που δεν απαγορεύονται, είναι συνδεδεμένες αποκλειστικά με θρησκευτικούς λόγους που χρειαζόταν να επικαλεστούν οι αθλήτριες που τις φορούσαν. «Αν θα μπορούσαμε να το κάνουμε; Φυσικά. Έχουμε τις δυνατότητες να σχεδιάσουμε και να φτιάξουμε τέτοια ρούχα, και το έχουμε κάνει» επεσήμανε μιλώντας στο AP ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας των συγκεκριμένων ρούχων στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι τα περισσότερα αιτήματα για τα συγκεκριμένα ολόσωμα κορμάκια προέρχονται από χώρες που επικαλούνται πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους.
Αν και τα ρούχα των Γερμανίδων αθλητριών συμμορφώνονται με τους κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, αυτό δεν σημαίνει πάντοτς πως οι αθλήτριες έχουν πάντοτε το δικαίωμα να καλύψουν το σώμα τους όπως αυτές επιλέγουν κάθε φορά, επισημαίνει το AP, προσθέτοντας ότι λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, η πειθαρχική Επιτροπή του Beach Handball Euro 2021 επέβαλε πρόστιμο 1500 ευρώ (150 ευρώ ανά αθλήτρια) στην εθνική ομάδα γυναικών της Νορβηγίας λόγω «ακατάλληλης ενδυμασίας», καθώς οι αθλήτριες αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το μπικίνι που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα στους αγώνες με σορτς.