Το «ηχητικό κανόνι» (Long Range Acoustic Device – LRAD) έφτασε πλέον από τις ΗΠΑ στη χώρα μας, μετατρέποντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σε πεδίο δοκιμών τεχνολογιών καταστολής. Τα LRAD εμφανίστηκαν στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ενώ σημειώνεται πως η ένταση του ήχου που εκπέμπουν στοχευμένα κατά πολιτών μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην ακοή.

Το Associated Press αναφέρει ότι το «κανόνι ήχου» είναι «μέρος μιας τεράστιας σειράς πειραματικών νέων ψηφιακών φραγμών που εγκαθίστανται και δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια των ήρεμων μηνών της πανδημίας κορονοϊού στα ελληνικά σύνορα» των 200 χιλιομέτρων με την Τουρκία για να σταματήσουν οι άνθρωποι να εισέρχονται «παράνομα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τοποθετημένο σε όχημα, η ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας έχει το μέγεθος μιας μικρής τηλεόρασης, αλλά μπορεί να εκμπέμπει ήχο με ένταση κινητήρα jet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ έχει επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα τεχνολογίας ασφάλειας, κυρίως στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, μετά την προσφυγική κρίση το 2015 – 16. Το αυτοματοποιημένο δίκτυο παρακολούθησης που χτίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει ως στόχο να εντοπίζει νωρίς τους μετανάστες και να τους αποτρέπει από τη διέλευση, με περιπολίες στο ποτάμι και το έδαφος, εδάφους χρησιμοποιώντας προβολείς και ακουστικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας.

Οι δοκιμές τους σε πραγματικές συνθήκες στην Ευρώπη γίνονται στο πιο «αθέατο» σημείο, τον Έβρο και στόχο έχουν τους πρόσφυγες. Το Associated Press κάλυψε αναλυτικά την «πρώτη» του νέου συστήματος, που μαζί με κάμερες, drone και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό προσπαθεί να διαφημίσει την Ελλάδα ως «φρούριο» που δεν υποδέχεται πλέον φιλικά μετανάστες και πρόσφυγες.

Αντίστοιχες αναφορές έκαναν και μεγάλα ξένα ΜΜΕ, όπως η DW και όλα τονίζουν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκές «δοκιμές» σε ελληνικό έδαφος, με στόχο πρόσφυγες.