X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ιδιαίτερα δυσοίωνη εκτίμηση της Κομισιόν για την 7η «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση

Στην έκθεση της έβδομης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης η Κομισιόν ξεκαθαρίζει προς την Ελλάδα ότι η «απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων» σε συνδυασμό με την απώλεια του στόχου συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, φέρνουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση τη χώρα. Παρά το ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την επιθυμία για την υλοποίηση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί, η ύφεση της τάξης του 9%, σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης, θα πρέπει να δώσει τον επόμενο χρόνο τη θέση τη σε ανάπτυξη κατά 6%. Δείτε αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην έκθεση για την έβδομη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day, οι δανειστές υπογραμμίζουν πως είναι ανήσυχοι για την ύφεση 9% που αναμένεται να κλείσει η χώρα το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δανειστές επισημαίνουν πως για το 2021 ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 6% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει, χωρίς να αποκλείονται πρόσθετα υφεσιακά μέτρα.

Η ισχυρότερη παρατήρηση σχετίζεται με τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και κυρίως στην αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Στην έκθεση σημειώνεται η «απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων» σε συνδυασμό με την απώλεια του στόχου συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, συνολικά.

«Δημοσιονομικό μάζεμα» μετά την πανδημία στην Ελλάδα ζητά ο ESM

Τον Ιούνιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο έναντι του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τον μηδενισμό αυτών των χρεών. Στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου.

Κατά τον Σταϊκούρα η οικονομία αντέχει δεύτερο lockdown

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σημειώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και το εγχείρημα ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις εμπορικές. Σχεδιαζόταν για το 2020, έμεινε στα χαρτιά λόγω πανδημίας, αλλά όπως προκύπτει από την έκθεση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ολοκληρώσει την άσκηση έως τα μέσα του 2021.

«Μνημόνιο επί θύραις» από Σκυλακάκη, Δημοσιονομικό Συμβούλιο και Ευρωπαίους

Σύμφωνα με την έκθεση, παραμένουν οι αβεβαιότητες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. «Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και, συνεπώς, οι οικονομικές της επιπτώσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές». Η αβεβαιότητα, σχετίζεται με την πανδημία και την εξάπλωσή της στην Ελλάδα και παγκοσμίως, μελλοντικά μέτρα που ενδέχεται να είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις λόγω περιορισμών, αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών, πιθανών χρεοκοπιών και δυσκολιών για όσους έμειναν άνεργοι στην προσπάθεια επανένταξης στην αγορά εργασίας, ενώ ο μεγάλος τουριστικός τομέας εκθέτει την Ελλάδα σε κινδύνους που οφείλονται στην πανδημία και στην αλλαγή της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς».

Δείτε αναλυτικά την έκθεση:


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις