Οι Γερουσιαστές απεύθυναν επί περίπου πέντε ώρες ερωτήσεις στον Τζεφ Σέσιονς ενώ άσκησαν παράλληλα σκληρή κριτική στον υπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν έχει πράξει κάτι μεμπτό.

Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Βερμόντ Πάτρικ Λίαχι μετά τον δεύτερο γύρο μιας σειράς έντονων ερωτήσεων που απηύθυνε στον Σέσιονς η επιτροπή σημείωσε «η ανησυχία μου είναι ότι συμμετείχατε σε ένα ύποπτο σχέδιο των Ρώσων και ήσασταν μέρος της υλοποίησής του», προσθέτοντας «λυπάμαι σας γνωρίζω χρόνια και επίσης λυπάμαι εάν το έχετε πράξει αυτό». «Με πλήγωσε που σας άκουσα να λέτε ότι συμμετείχα σε ένα δόλιο σχέδιο. Δεν είχα καμία τέτοια συμμετοχή» απάντησε ο Σέσιονς που αρνήθηκε τις υποψίες.


Απόρρητες οι συζητήσεις με τον Τραμπ
 

Παράλληλα, επικαλούμενος το δικαίωμα των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης (executive privilege) ο Σέσιονς αρνήθηκε να συζητήσει «το περιεχόμενο των απόρρητων συζητήσεων που έχει με τον πρόεδρο Τραμπ» Με τον τρόπο αυτό, απορρίπτοντας τις ερωτήσεις των Δημοκρατικών αναφορικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο. Παρά τις ενημερώσεις που έγιναν πριν από την διαδικασία, οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι παρανόησαν την απόρρητη φύση της επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού και του προέδρου.
 
«Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω την εφαρμογή της παραπάνω δικαιώματος, αλλά ούτε και ν’ αποκαλύψω σήμερα, το περιεχόμενο των απόρρητων συζητήσεών μου με τον πρόεδρο. Είναι καθιερωμένο ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να έχει ιδιωτικές και εμπιστευτικές συνομιλίες με τα μέλη της κυβέρνησης του. Οι επικοινωνίες αυτές, βρίσκονται στον πυρήνα άσκησης του δικαιώματος μη αποκάλυψης του περιεχομένου των συνομιλιών» τόνισε ο Σέσιονς.
 
Από πλευράς του, ο Τσακ Γκράσλεϊ, πρόεδρος της επιτροπής, υποστήριξε τον Σέσιονς δηλώνοντας ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς για το δικαίωμά του να μην αποκαλύψει συνομιλίες, για την συμμετοχή του στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.


«Άδικη» συζήτηση


Ο γερουσιαστής  Αλ Φράνκεν τον ρώτησε για την διαβεβαίωση που είχε δώσει στην διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του από την Γερουσία για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με οποιονδήποτε που συνδέονταν με την ρωσική κυβέρνηση στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σημειώνεται ότι μετά από τις επίσημες διαβεβαιώσεις, αποκαλύφθηκε πως ο Σέσιονς είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. «Έχω δεσμευτεί στην προσφορά των υπηρεσιών μου για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των στάνταρτ που υπάρχουν, με αξιοπρέπεια. Έχετε τώρα εμπλακεί σε αυτή την μεγάλη συζήτηση για μένα, την οποία θεωρώ άδικη» τόνισε ο Σέσιονς απευθυνόμενος στον Φράνκεν.