Το σχέδιο ανακοίνωσε στην εφημερίδα Izvestia ο Ρομάν Μπαγκντασάροβ, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλώνοντας πως «όπως όλες οι άλλες Εκκλησίες και εκείνη της Ρωσίας επιθυμεί να εισέλθει στον τομέα του Διαδικτύου αφού ένα μεγάλο μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου λαμβάνει χώρα μέσα σε αυτό».
Για το σκοπό αυτό, κάποιες δομές της Ρ.Ο.Ε. και με την υποστήριξη του κράτους θα ξεκινήσουν ένα δίκτυο σημείων με δωρεάν Wi-Fi κοντά σε ναούς και άλλους δημόσιους χώρους, ειδικά εκείνους στους οποίους συχνάζουν περισσότερο άτομα νεαρής ηλικίας.
Εκείνο όμως που θα διαφοροποιεί το συγκεκριμένο δίκτυο από τα υπόλοιπα είναι πως δεν θα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε ιστοτόπους που η ίδια η Εκκλησία θεωρεί «βλαπτικούς» ακόμη και επικίνδυνους, και ανάμεσα σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται μόνο τα γνωστά sites με πορνογραφικό υλικό αλλά και εκείνα που, με τον έναν ή άλλο τρόπο, πραγματεύονται τα δικαιώματα της ομοφυλόφιλης κοινότητας.
«Πατρίς, θρησκεία και οικογένεια» και σε όποιον αρέσει…
«Δεν πιστεύουμε πως το Ορθόδοξο Διαδίκτυο θα πρέπει να έχει μόνο το κήρυγμα του Πατριάρχη και ιστοσελίδες χριστιανικού περιεχομένου. Θα είναι διαθέσιμες και κανονικές ταινίες, τόσο ρώσικες όσο και ξένες που όμως θα προάγουν τις παραδοσιακές αξίες και ήθη, τον πατριωτισμό και την προστασία της οικογένειας και των παιδιών».
Αυτό δήλωσε ο Ρομάν Μπαγκντασάροβ στους δημοσιογράφους καλώντας ταυτόχρονα «όσοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, απλά ας χρησιμοποιούν άλλο δίκτυο».
Σύμφωνα με τον ίδιο τον εκπρόσωπο της Ρ.Ο.Ε, η μηχανή αναζήτησης (rublev.com) η οποία θα διατίθεται θα φιλτράρει τις λέξεις με κριτήριο «τη χριστιανική ηθική».
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα και τις λέξεις «δολοφονία» αλλά και «μοιχεία» οι οποίες όταν καταχωρηθούν, τα προτεινόμενα links θα παραπέμπουν στο «ου φονεύσεις» και στο «ου μοιχεύσεις» αντίστοιχα.
«Όχι» από τον Δήμο Μόσχας, «ναι» από τους Μουφτήδες
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Εθνικής Πολιτικής του Δήμου της Μόσχας, Βλαντιμίρ Τσερνίκοβ, εμμέσως πλην σαφώς, εμφανίστηκε αντίθετος με το συγκεκριμένο εγχείρημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλώνοντας ρητά πως δεν πρόκειται να διαθέσει γι' αυτό χρήματα από τον προϋπολογισμό της πόλης.
Ωστόσο, επίσημοι εκπρόσωποι άλλων αναγνωρισμένων θρησκειών έδειξαν να καλωσορίζουν την ιδέα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου των Μουφτήδων της Ρωσίας ο οποίος υπερθεμάτισε στο ότι ένα «φιλτραρισμένο» Internet θα ήταν ωφέλιμο και για τους μουσουλμάνους της χώρας.
Πηγή: RT