«Δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να στρεβλώνουν την ειρηνική μας θρησκεία. Σήμερα στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι εργαζόμαστε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» δήλωσε ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν στους υπουργούς Άμυνας που βρέθηκαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή για να συζητήσουν για την τρομοκρατία.
 
Όπως αναφέρει ο Independent, ο διάδοχος και υπουργός Άμυνας, δημιούργησε τον Ισλαμικό Συνασπισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2015, ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή του Ισλαμικού Κράτους, και αντιδρώντας στον θρησκευτικό φανατισμό.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Αφγανιστά, η Ουγκάντα, η Σομαλία, η Μαυριτανία, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Υεμένη και η Τουρκία. Σημειώνεται πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Σινά της Αιγύπτου, που άφησε πίσω της περισσότερους από 300 νεκρούς.
 
Το «επώδυνο γεγονός» ήταν μια υπενθύμιση του «κινδύνου της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» δήλωσε ο Μπιν Σαλμάν. «Εκτός από τη δολοφονία αθώων ανθρώπων και τη διάδοση μίσους, η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός στρεβλώνουν την εικόνα της θρησκείας μας» συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, που έχει ορκιστεί ότι τρομοκράτες θα καταδιωχθούν μέχρι να «σβηστούν από το πρόσωπο της γης».
 
Την ίδια ώρα, στο «συνασπισμό» δεν συμμετέχει το Ιράν, που το τελευταίο διάστημα αυξάνει την πίεση για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στους πολέμους της Υεμένης και της Συρίας. Σημειώνεται πως μόλις πριν λίγες ημέρες, η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάτ Αλ Χαρίρι, εξαιτίας της αυξανόμενης δύναμης του πολιτικού και μαχητικού συνασπισμού της Χεζμπολάχ, σημείωσε ακόμα ένα επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις. Ο Λίβανος συμμετέχει στον ισλαμικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας, ενώ εκτός του συνασπισμού βρίσκονται επίσης η Συρία και το Ιράκ, καθώς θεωρούνται αρκετά κοντά στο Ιράν.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, μετά τον ξαφνικό διορισμό του κληρονόμου του θρόνου τον περασμένο Ιούνιο, ο Μπιν Σαλμάν επιχειρεί να ταρακουνήσει το πολιτικό σκηνικό και την ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την εδραίωσή του στην εξουσία. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από την ειδησιογραφία της αραβικής χώρας, που σημειώνει πως περισσότερα από 200 μέλη της σαουδικής ελίτ, μεταξύ των οποίων πρίγκηπες και ισχυροί επιχειρηματίες οδηγήθηκαν στη φυλακή, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης κατά της διαφθοράς.