Ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου ως ο 39ος πρόεδρος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. «Υπόσχομαι να υπερασπιστώ και να σέβομαι το σύνταγμα, να τηρώ τους νόμους και να προωθήσω το γενικό καλό του βραζιλιάνικου λαού, να διατηρήσω την ενότητα, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας», δήλωσε ορκιζόμενος ο Λούλα ντα Σίλβα.

Η πανηγυρική τελετή ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Πελέ αλλά και του εκλιπόντος Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’.

Υπογράφοντας το πρωτόκολλο, ο Λούλα ντα Σίλβα εξήγησε δημόσια ότι χρησιμοποίησε ένα στυλό που του είχε δώσει ένας υποστηρικτής του μικρού κρατιδίου του Πιάουι, το 1989 στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά τη δικτατορία.

«Πριν από 20 χρόνια, όταν εξελέγην πρόεδρος για πρώτη φορά, χρησιμοποίησα τη λέξη αλλαγή. Αλλαγή και τώρα. Αυτό είναι ένα μήνυμα ανασυγκρότησης» τόνισε ο Λούλα στην ομιλία του. «Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και η Βραζιλία δεν θέλει και δεν χρειάζεται να έχει όπλα στα χέρια του λαού. Χρειαζόμαστε πολιτισμό, βιβλία, για να είμαστε μια πιο δίκαιη χώρα» , τόνισε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας.

«Μηδενική αποψίλωση» στον Αμαζόνιο

Ο Λούλα σημείωσε ότι θα εγγυηθεί «μηδενική αποψίλωση των δασών» στον Αμαζόνιο, και πρόσθεσε «Δεν έχει νόημα να εισάγουμε καύσιμα και άλλα υλικά. Η Βραζιλία πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της διεθνούς οικονομίας…Καμία άλλη χώρα δεν έχει τις προϋποθέσεις να τοποθετηθεί ως περιβαλλοντική δύναμη, και εμείς πρόκειται να ξεκινήσουμε την ενεργειακή και οικολογική μετάβαση. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο. Θα ζήσουμε χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο», υποσχέθηκε ο Λούλα και μιλησε για ένα «ιστορικό χρέος προς τους αυτόχθονες πληθυσμούς. «Θα καταγγείλουμε όλες τις αδικίες που διαπράττονται σε βάρος των αυτόχθονων λαών», τόνισε.

Ο Λούλα υποσχέθηκε επίσης “δημοκρατία για πάντα” και επιβεβαίωσε ότι ο κυβερνητικός του στόχος είναι να καταπολεμηθεί η πείνα και η κυβέρνησή του «να εγγυηθεί τρία γεύματα την ημέρα για όλους τους Βραζιλιάνους».

Σκληρός κατά της Ακροδεξιάς

Ο Λούλα εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός προς τη ακροδεξιά πτέρυγα που είχε υποστηρίξει τον τέως πρόεδρο Μπολσονάρου. «Η ελευθερία που υπερασπιστήκαμε είναι να ζούμε ελεύθερα, με το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Η «ελευθερία» που υπερασπίζονται είναι η επιβολή στους πιο αδύναμους, αυτό είναι βαρβαρότητα. Κατέστρεψαν το περιβάλλον, δεν άφησαν πόρους, αποδιοργάνωσαν την οικονομία. Οι πόροι της χώρας έχουν κλαπεί και σε αυτά τα ερείπια υπόσχομαι να ξαναοικοδομήσω τη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας , αναφερόμενος στους κύκλους του Μπολσονάρου. Διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «πνεύμα εκδίκησης», αλλά προειδοποίησε ότι θα εφαρμόσει το νόμο.

“Θα απαντήσουμε στο μίσος με αγάπη. Ποτέ ξανά Δικτατορία, μετά τη φοβερή πρόκληση που ξεπεράσαμε, δημοκρατία για πάντα», τόνισε ο Λούλα καταχειροκροτούμενος

Ο Λούλα μετά την ορκωμοσία του κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, αρχιτεκτονικό κόσμημα με την υπογραφή του Όσκαρ Νιεμέγερ, για να παραλάβει την περίφημη προεδρική εσάρπα, διακοσμημένη με χρυσό και διαμάντια.

Η νέα πρώτη κυρία, η Χοζάντζελα ντα Σίλβα, γνωστή επίσης ως «Ζάνζα», ανέλαβε την οργάνωση της εορταστικής πτυχής των εκδηλώσεων, των συναυλιών πριν και μετά τις επίσημες τελετές. Η σύζυγος του Λούλα υπόσχεται «μεγάλη λαϊκή γιορτή», με μουσική σε δυο σκηνές.