Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης της Αιγύπτου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια.

LIVE εικόνα εδώ


Ο πρωθυπουργός, Χισάμ Καντίλ, συναντάται με τους υπουργούς Τουρισμού, Χισάμ Ζαάζου, Επικοινωνιών και Πληροφορικής, Άτεμ Χέλμι, Κρατικών και Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Χάτεμ Μπαγκάτο και Περιβάλλοντος, Χάλεντ Άμπντελ-Άαλ και για να συζητήσουν την απόφασή τους αυτή, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
 
Νωρίτερα, μια κυβερνητική πηγή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί είχε αποκαλύψει την εξέλιξη αυτή. «Τέσσερις υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σήμερα», είπε η πηγή αυτή, χωρίς να εξηγήσει γιατί, ωστόσο νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA μετέδωσε ότι προέβησαν σε αυτή την κίνηση σε έκφραση συμπάθειας προς τους διαδηλωτές.
 

 


Χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Αιγύπτου σήμερα, όταν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα του στρατού πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Κάιρο, ανεμίζοντας τη σημαία της Αιγύπτου.
Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου διεμήνυσε στους πολιτικούς ότι έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες για να επιλύσουν την πολιτική κρίση, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.


Σε ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν χθες Κυριακή, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μια «χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Ο αιγυπτιακός στρατός δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι το τελεσίγραφό του έχει στόχο τη συνεννόηση.των πολιτικών και δεν αποτελεί απειλή πραξικοπήματος.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ίδιες έναν πολιτικό ρόλο, οι ένοπλες δυνάμεις διευκρίνιζαν πως η αντίδρασή τους με την έκδοση τελεσίγραφου προς τους πολιτικούς ηγέτες για να ομονοήσουν, αποτελούσε άμεση ανταπόκριση στον «παλμό στους δρόμους της Αιγύπτου».

 
Οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έξω από το προεδρικό μέγαρο χαιρέτισαν με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση του στρατού.

Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Είναι η πρώτη άμεση παρέμβαση του στρατού στο νέο κύκλο πολιτικής έντασης και βίας στη χώρα. Ο στρατηγός Σίσι είχε ωστόσο προειδοποιήσει εδώ και μία εβδομάδα ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να μπει «σε ένα σκοτεινό τούνελ». 
 
Νωρίτερα τη Δευτέρα, διορία 24 ωρών έδωσε και αντιπολίτευση στον Μόρσι, ζητώντας να παραιτηθεί από την προεδρία. 
 
Οι ανακοινώσεις του στρατού ενθουσίασαν το πλήθος, που έχει βγει και πάλι στους δρόμους αλλά έγιναν δεκτές με σκεπτικισμό από πολιτικούς. Οι διαδηλωτές θέλουν το ισχυρό στράτευμα με το μέρος τους, θυμούνται άλλωστε ότι το 2011 η μη επέμβαση του στρατού έφερε πιο γρήγορα την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.
 
«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν με ενθουσιασμό οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ την ώρα των δηλώσεων του στρατηγού. Και οι οργανωτές των διαδηλώσεων καλωσόρισαν το μήνυμα και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ως την παραίτηση.
 
Υπέρ του μηνύματος του στρατού τάχτηκε και ο αντιπολιτευόμενος, φιλελεύθερος Αμρ Μούσα.
 
Παραταύτα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι «όλοι οι πολιτικοί απορρίπτουν» τη δήλωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έξω από το προεδρικό μέγαρο χαιρέτισαν με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος έδωσε διορία 48 ωρών στους πολιτικούς για να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.
 
«Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση του τελεσιγράφου έγινε γνωστό ο Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Αμπντέλ-Φατάχ Σίσι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook.

Εκεί έχει αναρτηθεί μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε πολυθρόνες χαμογελώντας. Δεν είναι σαφές το πότε είχε ληφθεί αυτή η φωτογραφία

 
Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.
 
«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.
 
«Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα– την διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στην δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».
 
Την ίδια ώρα η κύρια σουνιτική αρχή, το θεολογικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ του Καΐρου, εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την παρουσία ενόπλων στις «ειρηνικές» διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την χώρα με αίτημα την παραίτηση του Μόρσι.
 
“Το Αλ Άζχαρ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία αυτό που συμβαίνει, ιδιαίτερα τις πληροφορίες για τα θύματα και την σύλληψη ανθρώπων που διακινούσαν όπλα, οι οποίοι φαίνεται ότι διείσδυσαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αλ Άζχαρ, στην οποία εκφράζει φόβους για ένα «νέο λουτρό αίματος».
Eπιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, πραγματοποίησαν σήμερα στην πρωτεύουσα Κάιρο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.


Ομάδες διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι, προέβησαν σε λεηλασίες στο κτήριο ενώ έβαλαν και φωτιές.
Νωρίτερα, το κίνημα Τάμαροντ κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου να εγκαταλέιψει την εξουσία μέχρι αύριο, απειλώντας με την οργάνωση εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.

«Δίνουμε στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία μέχρι την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 17.00 (τοπική ώρα) για να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει στους θεσμούς του κράτους να οργανώσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τάμαροντ και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ. Σε περίπτωση άρνησης, “αύριο στις 17.00 θα ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής».

Το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά), που έχει την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων και οργανώσεων της μη θρησκευτικής, φιλελεύθερης και της αριστερής αντιπολίτευσης βεβαιώνει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, δηλαδή αριθμό μεγαλύτερο από τον αριθμό των ψηφοφόρων του Μοχάμεντ Μόρσι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (13,23 εκατομμύρια).

Το κίνημα Τάμαροντ οργάνωσε τις μεγάλες χθεσινές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων “εκατομμύρια” Αιγύπτιοι, σύμφωνα με τον στρατό, πραγματοποίησαν πορείες σε όλη τη χώρα με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πολιτικό πρόεδρο στην Αίγυπτο.

Στην ανακοίνωση το κίνημα καλεί τον στρατό, την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα “να λάβουν σαφή θέση στο πλευρό της λαϊκής βούλησης που εκπροσωπείται από τα πλήθη” των χθεσινών διαδηλώσεων.

Το Τάμαροντ απορρίπτει την έκκληση για διάλογο που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Μόρσι. “Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε ημίμετρα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον ειρηνικό τερματισμό της εξουσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων και του εκπροσώπου τους του Μοχάμεντ Μόρσι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το δεύτερο μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική ισχύ ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται την επάνοδο του στρατού στην πολιτική ζωή μετά την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων το οποίο έδωσε 48 ώρες στους πολιτικούς για να επιλύσουν την πολιτική κρίση.
 
Το κόμμα Νουρ πιστεύει πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από τον διχασμό ανάμεσα στους ισλαμιστές που κυβερνούν και τους αντιπάλους τους, δήλωσε ο Χάλεντ Αλάμ Εντίν, ανώτατο στέλεχος του κόμματος, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ. «Αλλά έχουμε φόβους για την επιστροφή του στρατού για άλλη μια φορά στo πολιτικό προσκήνιο σε κυρίαρχο ρόλο», πρόσθεσε.

 


Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες στην Αίγυπτο, εκ των οποίων οι οκτώ στις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
 
Έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις επαρχίες Μπένι Σουέφ, Ασιούτ, Καφρ ελ Σέιχ και Φαγιούμ, ενώ ένας διαδηλωτής πέθανε από ασφυξία μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και άλλος ένας υπέκυψε στα τραύματά του στην Αλεξάνδρεια, διευκρίνισε το υπουργείο.