Τη συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Frontex επί των λεπτομερειών της συνεργασίας τους στο Αιγαίο χαιρέτισαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι λειτουργικές λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν σήμερα «θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, θα εξασφαλίσουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα ως προς την επιχείρηση ταχείας επέμβασης της Frontex “Ποσειδών” στην περιοχή και τις προσπάθειες των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως «η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στην αναγνώριση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων».

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της σημασίας της πρακτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων.

«Η ΕΕ ευελπιστεί ότι οι κοινές προσπάθειες της με το ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση, και θα μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα που επηρεάζονται από αυτήν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με ανακοίνωσή της η Frontex επιβεβαιώνει την σύγκλιση των απόψεων σχετικά με τις αρμοδιότητες όλων των πλευρών. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι στο Αιγαίο βρίσκονται 14 πλοία και δύο ελικόπτερα , τα οποία υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές στην επιτήρηση των συνόρων, την ανίχνευση και διάσωση των μεταναστών . Συνολικά, ο Frontex έχει 739 υπαλλήλους, για να υποστηρίξει επίσης την καταγραφή των μεταναστών.

Έναρξη των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

Παράλληλα, με δηλώσεις του στο Associated Press o γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γεν Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αιγαίο, απότα ξυημερώματα της Δευτέρας.

«Οι διοικητές έχουν καθορισμένη περιοχή δραστηριότητας και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των διακινητών αλλά να βοηθήσει την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης  ανθρώπων που τροφοδοτεί αυτή την κρίση» τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι σύντομα στο Αιγαίο θα βρίσκεται ένα γαλλικό σκάφος, ενώ και άλλα πλοία θα προστεθούν στα τρία (γερμανικό Bonn, ελληνικό Σαλαμίς, τουρκικό Μπαρμπαρός) που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο.