Το γεγονός πως η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας συμπεριλαμβάνει αναφορά σύμφωνα με την οποία τα κριτήρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για την ελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων των κρατών μελών, ικανοποιεί την κυβέρνηση της Κύπρου όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών μελών για την χρηματοδότηση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, ενώ τονίζεται το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση και παράλληλα σημειώνεται ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εφαρμογή των υποχρεώσεων της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών- μελών, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας:
Κατά τη σημερινή Ειδική Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, αντικείμενο συζήτησης υπήρξε η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος και της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς επίσης, στο πλαίσιο της πιο πάνω συνεργασίας, η επανεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Όπως καταγράφεται στην Κοινή Δήλωση που ακολούθησε της Ειδικής Συνόδου, η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού ρεύματος απαιτεί τη στενή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο μέρη αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2015 και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προς αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου. Επαναλήφθηκε, επίσης, η δέσμευση και των δύο πλευρών για καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης προσώπων.
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνόδου συμφωνήθηκε όπως δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου που ρητώς προβλέπουν ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διαπραγματευτικού Πλαισίου και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Ειδικής Συνόδου και ειδικότερα χαιρετίζει τη στήριξη από τους ηγέτες των κρατών μελών για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα χαιρετίζει, ανάμεσα σε άλλα, τo γεγονός πως στην Κοινή Δήλωση έχει ενσωματωθεί αναφορά ότι τα κριτήρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων των κρατών μελών. Επίσης, η Κυπριακή Κυβέρνηση σημειώνει και το γεγονός δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών μελών σε σχέση με τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνόδου, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση, σημειώνει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.