Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως ήταν ιδιαίτερα σημαντικές οι αποφάσεις που πήραν τα μέλη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ έκανε λόγο για σημαντικές δεσμεύσεις σχετικά με το μεταναστευτικό.

«Η χθεσινή διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την σχέση του εξτρεμισμού και την πρόληψη που μπορεί να γίνει από τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ελήφθησαν δεσμεύσεις άμεσου και πιο βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πρέπει να συνδυαστεί η ανθρωπιστική υποδοχή, οι πολιτικές ασφάλειας και η επίγνωση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστική συνεργασία με την Αφρική, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

Στον «αέρα» το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Αναφερόμενος στο θέμα του διεθνούς εμπορίου, έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις και απομάκρυνση της λογικής του προστατευτισμού. «Απομακρύναμε την ιδέα ότι όποιος θέλει να βοηθήσει τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, πρέπει να υποστηρίζει με ολοκληρωτικό τρόπο τον προστατευτισμό. Η όλη συζήτηση θα συνεχισθεί, αλλά σήμερα επιτεύχθηκε μια ισορροπία».

Σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ότι ήταν το σημείο των συζητήσεων που δεν τελεσφόρησε, μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τη συνθήκη του Παρισιού. «Έξι στις επτά χώρες επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Παρίσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναθεώρησης της πολιτικής τους. Μια φάση η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά».