Μιλώντας από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, αλλά και στην τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας, ο Α. Τσίπρας παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούτσιτς, όπου τόνισε ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον ισχυρές και η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

«Είναι σαφές ότι οι ισχυρές διπλωματικές μας σχέσεις έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι. Οι λαοί μας διαπνέονται από αισθήματα αλληλεγγύης, που σφυρηλατήθηκαν σε πολύ δύσκολες μέρες. Βασιζόμαστε σε ένα κοινό όραμα συνεργασίας, ειρήνης, ευημερίας, να φύγουμε από την εποχή της αδράνειας, ώστε οι χώρες μας να πρωτοστατήσουν.

Αυτό το όραμά μας οδήγησε να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να προχωρήσουμε σε τετραμερή συνεργασία (σ.σ. Βουλγαρία, Ρουμανία), που βασίζεται σε τομείς ιδιαίτερα εμπορικού ενδιαφέροντος, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη αξία στην προοπτική των Βαλκανίων. Υποστηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας».

«Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Ελλάδας»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και γι’ αυτό βλέπει θετικά οποιαδήποτε συμφωνία λύσης ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία. Ωστόσο καταδίκασε το Κόσσοβο την ενέργεια του Κοσσόβου για την επιβολή δασμών σε Σερβία και Βοσνία.

«Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Κοσσόβου με την επιβολή δασμών σε Βοσνία και Σερβία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς κάνει δύσκολη προσπάθεια να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. Στέλνω ένα μήνυμα καταδίκης προς το Κόσσοβο που ρίχνει λάδι στη φωτιά αλλά και στη Σερβία να συνεχίσει τις προσπάθειες. Η Ελλάδα βλέπει θετικά οποιαδήποτε συμφωνία λύσης ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο που θα είναι ειλικρινής και θα βοηθήσει στην σταθερότητα της περιοχής».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά χωρίς να έχουν γκρίζα ζώνη ανάμεσα τους. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Το αποδεικνύει εμπράκτως και με τη συμφωνία των Πρεσπών μετά από τριάντα και πλέον χρόνια διενέξεων με τη γειτονική μας χώρα, την κοινή γειτονική μας χώρα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία και δεν θα ήταν υπερβολή να πω, πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν μία χώρα σαν γκρίζα ζώνη ανάμεσά μας. Τώρα, πλέον, δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας αλλά μια γέφυρα. Η συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να αναπτύξουν ακόμη καλύτερα την οικονομική τους συνεργασία, μέσα από επενδύσεις και σχέδια που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα και θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες και εμπορεύματα να διακινούνται πιο γρήγορα».

Ικανοποίηση Σερβίας για τη συμφωνία των Πρεσπών

Από την πλευρά της Σερβίας, ο Α. Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα επιτρέψει σε Ελλάδα και Σερβία να συνδεθούν ακόμα περισσότερο, ενώ ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα που προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Σερβία και Ελλάδα έχουν πάρα πολύ καλές σχέσεις, οι Σέρβοι πολίτες βλέπουν την Ελλάδα ως φίλη και σύμμαχο σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερες διμερείς σχέσεις σε ανώτερο επίπεδο. Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα και σε εσάς κ. Τσίπρα για τη βοήθεια που προσφέρετε σε όλα τα φόρουμ της ΕΕ για την ευρωπαϊκή υποστήριξη της χώρας μας και τη διατήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντική η συμφωνία των Πρεσπών γιατί οι δύο χώρες μας θα συνδεθούν ακόμη περισσότερο. Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε στα εσωτερικά σας θέματα, θέλουμε όμως να δείξουμε τον δρόμο που η Σερβία υποστηρίζει. Αν πάνε όλα καλά με τη συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσαμε να έχουμε τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας και Σκοπίων».