
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε εχθές μία προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών» σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που συμμετείχε στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, στα Οινόφυτα, σήμερα το πρωί 10 Απριλίου.
«Η συζήτηση αποκτά και μία ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων» σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε εχθές μία προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών, τους οποίους είχε επιβάλλει σε μία σειρά από χώρες, με την εξαίρεση προφανώς της Κίνας» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
Εξέφρασε, επίσης, την «ελπίδα ότι θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία συμφωνία, η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής και, γιατί όχι, να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στην συνέχεια, δεν παρέλειψε να να δηλώσει την στήριξη του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών, αναφέροντας ότι «θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα στην βιομηχανία, αναγνωρίζει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε».
Τραμπ για Μητσοτάκη: «Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος»
Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart και στον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ χθες το βράδυ, δήλωσε ότι «υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί».
Ερωτώμενος σήμερα το πρωί ο ακροδεξιός Πρόεδρος των ΗΠΑ από δημοσιογράφο σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τραμπ απάντησε ότι «συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς».
«Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους» υποστήριξε κατά την απάντησή του.