Μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες «που νομίζουν ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν τις αφορά» έστειλε από τη Σάμο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τη «νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο», στη θέση «Ζερβού», καθώς και το παλιό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, στο Βαθύ.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βαθύτατα ευρωπαϊκό» το μεταναστευτικό ζήτημα και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη χρηματοδότηση αυτής της υπερσύγχρονης δομής, αλλά πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης του σύνθετου αυτού προβλήματος που αφορά την Ευρώπη συνολικά.Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα για τη Σάμο και για επιβεβαίωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. «Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.Θυμίζουμε πως ο Πρωθυπουργός που με ικανοποίηση μιλάει για ανθρώπους που οι κυβερνήσεις έχουν εγκλωβίσει σε σύρματα και περνώντας παράλληλα το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο επαναπροωθήσεων, ήταν ο ίδιος που πόζαρε χαμογελαστός δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την οικογένεια του.

Μία φυλακή αθώων για «να ησυχάσει η Σάμος»

«Οι άνθρωποι που βλέπουμε εμείς δεν ησυχάζουν καθόλου» είχαν τονίσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο TPP, αναφορικά με τη νέα δομή. «Είναι μία ντροπιαστική εξέλιξη, η κορύφωση του εγκλωβισμού και της αποτροπής. Όλες οι δαπάνες έχουν γίνει για να φτιάξουμε μία τέλεια κλειστή δομή».Πίσω από τις προσεκτικές φωτογραφίες με «παιδική χαρά» και «χώρους αναψυχής», αλλά και τις εκφράσεις περί «ανθρώπων που θα πάρουν πίσω τη χαμένη τους αξιοπρέπεια» διαβάζουμε πως στο νέο κέντρο έχει τοποθετηθεί «διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), εξασφαλίζει την ασφαλή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από τη δομή σε όποιον το δικαιούται». Επίσης, «σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα».