Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική πλευρά έστειλε την Πέμπτη η Κομισιόν για το ζήτημα του Ελληνικού, δηλώνοντας ενήμερη για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ τόνισε πως η προώθηση της επένδυσης είναι μνημονιακή υποχρέωση και «κλειδί» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

«Οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι ενήμερες και εξετάζουν την απόφαση του ΚΑΣ. Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της ανάδειξης του Ελληνικού, που αποτελεί επένδυση κλειδί για την δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης» φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Πέμπτη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται.
 
Μία ημέρα νωρίτερα, θέση για την απόφαση και τα μελλούμενα έλαβε και το ΤΑΙΠΕΔ, που ζητεί να καθαρογραφούν άμεσα οι αποφάσεις του ΚΑΣ, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της, η πρόεδρος του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, δήλωσε πως:
 

«Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το ακίνητο του Ελληνικού και τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η επένδυση.
Καταρχήν το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτή για το Ελληνικό.
 
Ακολούθησε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τον μη χαρακτηριστικό δασικής έκτασης στο ακίνητο, ένα θετικό αποτέλεσμα, εν πολλοίς αναμενόμενο για εμάς, λόγω των ισχυρών νομικών ερεισμάτων που είχαμε από τις δύο σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί μη ύπαρξης δάσους στην έκταση του Ελληνικού. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την έκβαση αυτής της υπόθεσης.
 
Ως προς το αρχαιολογικό θέμα, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θεωρούμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που απαιτείται για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου. Είναι εξίσου σημαντικό πλέον, οι αποφάσεις του ΚΑΣ να καθαρογραφούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης».

Αρχαιολόγοι: Ίση μεταχείριση επενδυτών και πολιτών από το νόμο

 
«Η ομόφωνη βούληση των μελών του ΚΑΣ (με διαφοροποίηση μόνο ως προς τα όρια) για την κήρυξη ενιαίου αρχαιολογικού χώρου στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, όπου συμπεριλαμβάνεται και τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αποτελεί δικαίωση που επιβεβαιώνει την πίστη στους θεσμούς, την τήρηση του νόμου και την προάσπιση του κύρους του ΚΑΣ ως επιστημονικού συλλογικού οργάνου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που όλα μαζί διασφαλίζουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
 
Τα παραπάνω αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ ως προς το Ελληνικό και συμπληρώνοντας ότι η βούληση αυτή «εμπεδώνει την ανάγκη για ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών και πολιτών από τον νόμο».
 
«Πρόκειται για μία υπόθεση που εκκρεμούσε 3 ολόκληρα χρόνια στο ΥΠΠΟΑ. Η κήρυξη, στην οποία κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (νεκροταφείο, λόφος Χασάνι κλπ), συμπληρώνεται από την παλαιότερη κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά και από τους όρους προστασίας των αρχαιοτήτων που έθεσε το ΚΑΣ ως όρους στην έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)» σημειώνει ο ΣΕΑ, πληροφορώντας ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τους παρακάτω όρους: μη δόμηση στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, όπου εκτείνεται ο πρωτοελλαδικός οικισμός και άλλες αρχαιότητες, η προστασία του αρχαίου λατομείου (που έμεινε εκτός ορίων κήρυξης) με την συμπερίληψή του σε ελεύθερο χώρο πρασίνου, η μεταφορά του ταφικού μνημείου σε σχήμα Π στην αρχική του θέση (περιοχή πρώην ανατολικού αεροδιαδρόμου) σε ελεύθερο χώρο πρασίνου, η επανεξέταση του ύψους των ψηλών κτιρίων και βέβαια η αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου στη βάση τροποποιημένου Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας».
 
«Όλα τα παραπάνω συνιστούν πραγματική προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου, ενώ καθιστούν ανενεργό τον πρωτοφανή όρο της σύμβασης που προέβλεπε να αποζημιωθεί ο επενδυτής (!) από το ελληνικό δημόσιο σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων. Αποτελούν επίσης την καλύτερη απάντηση σε όσους τόσον καιρό λοιδωρούσαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, συκοφαντούσαν την εργασία και την αφοσίωση των αρχαιολόγων στην τήρηση της νομιμότητας και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» λέει ο ΣΕΑ, καταλήγοντας ότι «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και την πολιτιστική κληρονομιά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που συνασπίζονται για να την πλήξουν. Αναμένουμε από όσους όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας ή ανέλαβαν την πολιτική πρωτοβουλία για την προσπάθεια παράκαμψης του αρχαιολογικού νόμου, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να ανακρούσουν πρύμνα».
 

Αμήχανη η Lamda Development

Παρά την ανακοίνωση της γνωμοδότησης του ΚΑΣ και τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις, η εταιρεία που έχει αναλάβει το Ελληνικό και την αξιοποίησή του απέφυγε να πάρει θέση, υποστηρίζοντας πως γι’ αυτό θα περιμένει την επίσημη ενημέρωση.
 
«Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ για θέματα που σχετίζονται με την επένδυση στο Ελληνικό.
 
«Η Lamda Development αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
 
Τέλος, σημειώνεται, ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας, καταλήγει η ανακοίνωση.