Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε πως η τρόικα ήταν πολύ θετική ως προς το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας και υπογράμμισε πως έγινε σκληρή δουλειά από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση.  «Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί δούλεψαν σκληρά γι΄αυτό το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενος στα σχόλια του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «ήταν επίσης καλή συνάντηση γιατί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και έκανε σαφές ότι ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο».

Τέλος, υποστήριξε ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν πολύ καλή γιατί υπάρχει κοινή παραδοχή πως η χώρα γυρίζει σελίδα. «Συνολικά ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση, πολλή δουλειά απομένει αλλά η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή παραδοχή πλέον ότι συμβαίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως αναμένει «μια ακόμα καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός έχει εφαρμόσει με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2017 και το ζητούμενο είναι πλέον η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018.


«Ολοκληρώστε το τρίτο μνημόνιο»

Όπως υποστήριξε ο Ρέγκλινγκ, η εφαρμογή του πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018».