«Με τον Αλέξη Τσίπρα κάναμε μια συζήτηση σχεδόν δύο ώρες, ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Ό,τι και να γίνει αυτή η σχέση δεν θα αλλάξει. Θεωρώ πως μπορεί την επόμενη μέρα, σε μια επόμενη στροφή να έχει θετικό ρόλο στις εξελίξεις», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος στο OPEN, σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για να σενάρια που κυκλοφορούν καθώς και πως δεν είναι πολιτικά ανενεργός επειδή έφυγε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε επίσης πως «μια ιδιωτική συνάντηση, δεν την μεταφέρεις. Ότι και να γίνει, για μένα είναι ο άνθρωπος που συνάντησα πρώτα σαν γραμματέας στη νεολαία το 2001, είναι ο άνθρωπος που έκανε την Αριστερά κυβέρνηση και κατάφερε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Θεωρώ κατανοητή την επιλογή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και να μην έχει μιλήσει δημόσια μέχρι αυτή τη στιγμή. Δεν είμαστε απέναντι από τον κ. Τσίπρα, είμαστε σε ένα διαφορετικό πολιτικό χώρο. Απέναντί μας είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Αναφορικά με το όνομα του νέου κόμματος, διέψευσε πως θα λέγεται «Αριστερά Μπροστά», όπως ακουγόταν και τόνισε πως θα έχει ένα «καθαρό πολιτικό στίγμα».

Σε ερώτηση για το εάν ο Πέτρος Κόκκαλης θα συμπορευτεί με τη νέα ομάδα απάντησε: «θα ήταν ένα πολύ καλό ενδεχόμενο να μπορέσουμε να κατέβουμε μαζί στις εκλογές. Υπάρχει επικοινωνία. Ο κ. Παπαδημούλης στηρίζει αυτή την προσπάθεια και το έχει πει πως δεν θα ξανακατέβει στην ευρωβουλή. Είναι η τελευταία του θητεία. Με τον κ. Κούλογλου δεν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία».

«Το κόμμα του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη διότι σε κεντρικά ζητήματα αλλάζει 4-5 τοποθετήσεις»

Συνέχισε αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας βέλη κατά του Στέφανου Κασσελάκη: «Με τον κ. Κασσελάκη υπάρχουν διαφωνίες και υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα και μια συντηρητική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα πολιτικό κενό. Σε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία, άνθρωπος είχε κάνει την δήλωση που έκανε ο υπουργός για τους δικηγόρους και τους κούριερ, θα είχε φύγει σε 5 λεπτά. Έμεινε στη θέση του ο κ. Τσακλόγλου ακριβώς γιατί υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει μόνος του. Το γεγονός πως σήμερα συζητάμε για μια χώρα όπου άνθρωπος 82 ετών ανάπηρος πετιέται στο δρόμο, είναι στοιχεία κοινωνικής χρεοκοπίας. Το σημερινό κόμμα του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη γιατί σε κεντρικά ζητήματα σε 4-5 μέρες μπορεί να έχει διαφορετικές τοποθετήσεις και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Και σε άλλα ζητήματα, έχει κάνει μια συντηρητική μετατόπιση και ένα τρίτο θέμα είναι πως όταν θέλεις να υπάρχει μια συνύπαρξη, πρέπει να υπάρχει στοιχειωδώς μια σχέση εμπιστοσύνης. Αν η διαφορετική άποψη αντιμετωπίζεται ως υπονόμευση, πέμπτη φάλαγγα κτλ. Αντικειμενικά εκεί δεν μπορεί να υπάρχει συνύπαρξη».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «δείχνει πανικό» να επικαλείται κάποιος το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει επειδή βρίσκεται στο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας. «Το ποιες είναι οι κεντρικές θέσεις κρίνεται από τις τοποθετήσεις του νέου προέδρου», σχολίασε.

«Στην Κεντρική Επιτροπή ο Κασσελάκης συμπεριφερόταν σαν CEO σε εταιρεία που θα κάνει απολύσεις»

«Η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια σοκαριστική στιγμή γιατί είδες έναν άνθρωπο που δεν συμπεριφέρεται σαν πολιτικός αρχηγός αλλά σαν CEO σε μια εταιρεία υπό εκκαθάριση, που έχει έρθει να κάνει απολύσεις. Και αυτό δεν είναι πολιτική διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν είχε μιλήσει για οποιαδήποτε διαφωνία με τη φράση ‘’πέμπτη φάλαγγα’’. Εκεί ξεπερνιόνται τα όρια της συνύπαρξης. Δεν έχω πρόβλημα να είμαι σε έναν πολιτικό χώρο και να είμαι η μειοψηφία, έχω πρόβλημα όμως όταν δεν μπορώ να παλέψω για τη γνώμη μου», συνέχισε.

«Στόχος η άσκηση αντιπολίτευσης»

Για τις επόμενες κινήσεις της ομάδας των 11, είπε πως «σήμερα συγκροτείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα και επίσημα συγκροτείται όταν θα κατατεθεί και το χαρτί στην Ολομέλεια. Την Τετάρτη θα μπούμε στην Ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο», τονίζοντας πως στόχος είναι να ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Για το γεγονός πως δεν παρέδωσαν την έδρα τους στο κόμμα οι 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα θέμα που είχε θίξει έντονα ο κ. Κασσελάκης όπως και άλλα στελέχη απάντησε: «Είμαστε άνθρωποι που εκλεγήκαμε από μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, το μέσα σε 3 μήνες την αλλάζαμε αυτό θα ήταν πραγματικά μια παρέκκλιση από τα ζητήματα ηθικής».