Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Β. Κικίλιας επανέλαβε τις προ ημερών δηλώσεις του για την απόλυτη προετοιμασία της κυβέρνησης. «Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου πέρα από τον Β. Κικίλια θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Νέα «ρωγμή» στη θωράκιση Κικίλια για τον κορωνοϊό

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Β. Κικίλια για την «απόλυτη προετοιμασία» της κυβέρνησης, γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της χώρας προειδοποιούν πως τα νοσοκομεία είναι ανοχύρωτα μπροστά στο ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας, αντιμετωπίζοντας πολύ σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Νευροχειρουργός στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου τόνισε σε μήνυμα του στα social media πως «μόνο στην Νευροχ/κή του νοσοκομείου Νίκαιας υπάρχουν αυτήν την στιγμή 3 ασθενείς διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους. Τίγκα όλες οι #ΜΕΘ του λεκανοπεδίου. Η χώρα όχι μόνο δεν είναι “θωρακισμένη” για ενδεχόμενη σοβαρή επιδημία, αλλά είναι τελείως ανοχύρωτη».

Στον ίδιο τόνο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο τονίζει πως τα ελληνικά νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ιό λόγω των μεγάλων ελλείψεων. «Το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού περιλαμβάνει τη μόνωση των ασθενών στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αφότου επιβεβαιωθεί το κρούσμα, έχοντας λάβει στο μεταξύ όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του ιού. Κανείς δε διαφωνεί ότι στην προσπάθεια ελέγχου της μετάδοσης αυτή πρέπει να είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Το ερώτημα είναι το εξής: μπορούν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν στο Αττικό νοσοκομείο (αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο), με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις υλικών και υποδομών, τις υπερεντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας;..».

Νοσοκομειακοί γιατροί διαψεύδουν τα περί «θωράκισης» απέναντι στον κορωνοϊό

Στον «χορό» των προειδοποιήσεων μπήκαν και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), που κάνουν λόγο για εκατοντάδες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε εξοπλισμό.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «το νοσοκομείο δεν διαθέτει, Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ΜΑΦ, ενώ υπάρχει μόνο ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης στα ΤΕΠ. Οι πρόχειρες αλλαγές σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας της Παθολογικής Κλινικής, που βαπτίζονται έτοιμοι για απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων, δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ μειώνουν τα διαθέσιμα δωμάτια για νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για «διασπορά» ασθενών της παθολογικής σε άλλες κλινικές και για ράντζα στους διαδρόμους μετά από τις γενικές εφημερίες».