Το 2003 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας καθιέρωσαν την 10η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να αφυπνιστεί η παγκόσμια κοινότητα και να ενταθεί ο σχεδιασμός στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά του ΠΟΥ για τις αυτοκτονίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος χάνεται κάθε σαράντα δευτερόλεπτα. Υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από τις καταγεγραμμένες, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις απόπειρες, που υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Η αυτοκτονία είναι το πιο σοβαρό ψυχιατρικό σύμπτωμα που σχετίζεται με τις ψυχικές διαταραχές. Το στίγμα ψυχικής υγείας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και επηρεάζει αρνητικά τον διάλογο που χρειάζεται για την πρόληψη της αυτοκτονίας.
Όπως αναφέρει επίσης το έργο «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και εταίρους το Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και την Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα: «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με βεβιασμένες και παραπλανητικές διατυπώσεις του ύφους «τι τρέλα που ζούμε», «του’ ρθε να αυτοκτονήσει», «η κατάσταση είναι για να αυτοκτονήσεις». Η υπερβολική δημόσια συζήτηση από μη ειδικούς για τις αυτοκτονίες μπορεί να είναι έως και επιβλαβής, ιδιαίτερα για κάποιους ανθρώπους που είναι αμφιθυμικοί ενδέχεται ακόμα και να αυξήσει την πιθανότητα μιας απόπειρας. Οι σωστές λέξεις όχι μόνο σβήνουν το στίγμα, πολλές φορές σώζουν και ζωές».