Τελετή μνήμης και απότισης φόρου τιμής για τα θύματα της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo, έγινε σήμερα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ένα ακριβώς χρόνο μετά τις δολοφονικές επιθέσεις των τζιχαντιστών, που κόστισαν τις ζωές 17 συνολικά ανθρώπων, οι 12 εκ των οποίων μέσα στα γραφεία του σατιρικού εντύπου
Στην τελετή παρών ήταν ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία της Δημοκρατίας, ενώ μια βελανιδιά, σύμβολο αιωνιότητας, καθώς και μια πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων που τοποθετήθηκαν στο σημείο θα θυμίζουν για πάντα τη μαύρη Tετάρτη της 7ης Ιανουαρίου 2015 κατά την οποία η Γαλλία δέχθηκε την πλέον πολύνεκρη επίθεση τρομοκρατών στο έδαφός της, την οποία ωστόσο ακολούθησε και εκείνη της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου με τα 130 θύματα και ολόκληρη τη χώρα να βρίσκεται από τότε και μέχρι σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι απέτισαν φόρο τιμής κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθώων θυμάτων, ενώ η ατμόσφαιρα παρέπεμπε στη γιγάντια πορεία της 11ης Ιανουαρίου 2015 που, με το ένα εκατομμύριο πολιτών και προσωπικοτήτων που συμμετείχαν, έστειλε μήνυμα ενιαίου μετώπου απέναντι στη διεθνή τρομοκρατία λέγοντας «όχι» στον φόβο.
Τραγικοί παρόντες πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων που παρευρέθηκαν στη συγκεκριμένη τελετή που ήταν η κορύφωση αντίστοιχων εκδηλώσεων οι οποίες είχαν ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας.
Μετά τη λήξη της τελετής, από την πλατεία Δημοκρατίας ο Φρανσουά Ολάντ κατευθύνθηκε προς το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού, σε μια κίνηση συμβολισμού κατά της ισλαμοφοβίας και μετά την απόφαση των γάλλων μουσουλμάνων να ανοίγουν τα τζαμιά τις πόρτες τους κάθε Σαββατοκύριακο ώστε να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις αλλά και η γενική δυσπιστία που ούτως ή άλλως ανέκαθεν υπήρχαν εναντίον τους, και πήραν ακόμη χειρότερη μορφή μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα τόσο στη Γαλλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που τελικά πλήττει πρώτα και κύρια τα ίδια τα μέλη της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας.