«Ημέρα οργής» ήταν η χθεσινή Τρίτη για την Παλαιστίνη όπου χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Δυτικής Όχθης, να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να θεωρήσει «όχι ασύμβατους με το Διεθνές Δίκαιο» τους Εποικισμούς στα κατεχόμενα, κατ’ ουσίαν νομιμοποιώντας ένα έγκλημα πολέμου.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, στη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα.

Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για το Διεθνές Δίκαιο και κάνουν πλάτες στο Ισραήλ για επικοισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Παραπέμψτε τον Τραμπ, φυλακίστε τον Νετανιάχου, να φύγει η Κατοχή και να μείνουμε στη Γη μας», όπως και συνθήματα για τον παλαιστίνιο κρατούμενο Σαμί Αμπού Ντιάκ, που πέθανε χτες στις Ισραηλινές φυλακές – οι διαδηλώσεις είχαν οργανωθεί με διπλό σκοπό – και για να ζητήσουν, ακόμη μια φορά, την αποφυλάκισή του για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο 37χρονος ήταν στα τελευταία στάδια του καρκίνου, και εδώ και μήνες η Ισραηλινή κυβέρνηση αρνούνταν εκκλήσεις και αιτήσεις, ακόμη και από τον Ερυθρό Σταυρό, να του επιτρέψει να πεθάνει κοντά στην οικογένειά του. Ο Σαμί Αμπού Ντιάκ είχε συλληφθεί και καταδικαστεί το 2000, κατά τη δεύτερη ιντιφάντα, με την κατηγορία της δολοφονίας τριών συνεργατών των Ισραηλινών αρχών.

Οι διαδηλωτές, έκαψαν ομοιώματα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έκανε και την σχετική ανακοίνωση για τους Εποικισμούς, και του υπόδικου ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπίμπι Νετανιάχου, και σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Πανεπιστήμια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες ήταν κλειστά.

«Η υποστήριξη των Αμερικάνων στους Ισραηλινούς Εποικισμούς και την Ισραηλινή Κατοχή, μας αφήνει μόνο μία προοπτική: την επιστροφή στην Αντίσταση»,είπε, μιλώντας στους χιλιάδες συγκεντρωμένους στη Ραμάλα ο εκπρόσωπος της Φατάχ, Μαχμούντ Αλούλ.

Το Ισραήλ κατεδαφίζει σπίτια Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη για «λόγους ασφαλείας»

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ως νόμιμους τους Εποικισμούς, αφαιρεί κάθε δυνατότητα διαλόγου μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, καθώς «βγάζει από το τραπέζι» την επί δεκαετίες συζητούμενη προοπτική των δύο κρατών.