X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Νετανιάχου δεσμεύεται να προσαρτήσει το 30% των παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεσμεύτηκε πως αν κερδίσει τις ερχόμενες εθνικές εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου, θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Υπογράμμισε πως έχει την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Νετανιάχου δεσμεύεται να προσαρτήσει το 30% των παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ
Alexandros Michailidiis
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία της χώρας στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως αν εκλεγεί και πάλι, θα προσαρτήσει τα εδάφη του Ισραήλ την Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Υποστήριξε πως είναι «μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την κυριαρχία μας στους οικισμούς μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και σε άλλες τοποθεσίες κρίσιμες για την ασφάλειά μας, την κληρονομιά μας και το μέλλον μας». Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτό».

Νέες εκλογές στο Ισραήλ – Ο Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση

Η Παλαιστίνη και αραβικές χώρες αποδοκιμάζουν τον «καταστροφέα της ειρηνευτικής διαδικασίας»

Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με το Haaretz, o Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ, είχε εκ των προτέρων δηλώσει ότι μια πιθανή ανακοίνωση προσάρτησης θα ήταν απαράδεκτη και ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».

Η δέσμευση του Νετανιάχου προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των χωρών του αραβικού κόσμου, με την Ιορδανία να προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή θα σύρει την περιοχή σε βία. «Σήμερα, ανακοινώνω την πρόθεσή μου, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην βόρεια Νεκρά Θάλασσα», δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Η Ιορδανία καταγγέλλει την πρόθεση του Νετανιάχου να εφαρμόσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στο βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας», καθώς η κίνηση αυτή «θα σύρει ολόκληρη την περιοχή σε βία» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Σαφάντι που βρίσκεται στο Κάιρο παρευρισκόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ότι οι «προεκλογικές υποσχέσεις» του Νετανιάχου και τα μονομερή μέτρα που ο ίδιος οραματίζεται μπορεί «να σκοτώσουν ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία και να αποτελέσουν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ-Γκεΐτ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου καταδικάζουν το σχέδιο Νετανιάχου, τονίζοντας ότι αυτό θα υπονομεύσει κάθε ευκαιρία προόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις