Παρόλα αυτά, ωστόσο, το συνολικό επίπεδο των βροχοπτώσεων καταγράφεται μειωμένο μέχρι τώρα κατά μέσο ποσοστό 5%, για τη φετινή περίοδο.

Οι μουσώνες, είναι καθοριστικής σημασίας για την αγροτική παραγωγή και την οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Αν και οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν έντονα τον Μάιο, στη συνέχεια ο ρυθμός των βροχοπτώσεων επιβραδύνθηκε κατά 8% τον Ιούνιο.

Έτσι, οι σποραδικές βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα επιβράδυναν την καλλιέργεια του ρυζιού, που είναι καθοριστικής σημασίας για την καλοκαιρινή σοδειά. Οι εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί μέχρι σήμερα, είναι μειωμένες σε ποσοστό 27% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Η Ινδία είναι πιθανό να δεχθεί βροχοπτώσεις μουσώνων μεταξύ 94% και 106% του μακροπρόθεσμου μέσου όρου τον Ιούλιο, τον πιο κρίσιμο μήνα για τη φύτευση ρυζιού και μια σειρά από άλλες καλοκαιρινές καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, βαμβάκι, σόγια και ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας.

Οι άφθονες βροχοπτώσεις των μουσώνων τον Ιούλιο θα αμβλύνουν τις ανησυχίες για την παραγωγή των καλοκαιρινών καλλιεργειών, υποσχόμενοι υψηλότερα εισοδήματα στην ύπαιθρο όπου ζουν οι περισσότεροι Ινδοί. Καθώς σχεδόν το ήμισυ της γεωργικής γης της χώρας στερείται άρδευσης, οι Ινδοί αγρότες εξαρτώνται από τους μουσώνες.

Ο αγροτικός τομέας απασχολεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% της οικονομίας των 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ινδίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.