«Η πτήση μου ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα του Σαββάτου. Στο τμήμα μετανάστευσης με έβαλαν στην άκρη και μου είπαν να περιμένω τρεις ώρες. Συνέχισα να ρωτάω τους υπαλλήλους για τους λόγους μέχρι που έχασα την πτήση», δήλωσε η 28χρονη δημοσιογράφος, η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει από το Νέο Δελχί στο Παρίσι το Σάββατο για την παρουσίαση ενός βιβλίου και μιας έκθεσης φωτογραφίας, ως μία από τους 10 νικητές του Serendipity Arles Grant 2020».

Η ίδια ανέφερε πως μέχρι τέλους δεν της δόθηκε καμία εξήγηση, με τις αρχές να περιορίζονται στην διευκρίνιση ότι δεν της επιτρέπεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

«Αυτό είναι παράλογο, δεν υπάρχει τίποτα εναντίον μου. Ένας από τους υπαλλήλους μου είπε ότι θα πρέπει να ελέγξω τον λόγο από το Κασμίρ, από όπου είχαν έρθει οι κατευθύνσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί με σταμάτησαν. Είμαι πολύ απογοητευμένη. Ανυπομονούσα για αυτή την ευκαιρία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η δημοσιογράφος καταγγέλλοντας τηλεφωνικά το περιστατικό στο Al Jazeera από το αεροδρόμιο του Νέου Δελχί.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) είπε ότι η ινδική κυβέρνηση «πρέπει να σταματήσει αμέσως την πρακτική της να απαγορεύει στους δημοσιογράφους από το Κασμίρ από τα ταξίδια στο εξωτερικό».

«Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις αποτελούν μέρος ενός συστηματικού σχεδίου παρενόχλησης εναντίον δημοσιογράφων από το Κασμίρ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο αυθαίρετες συλλήψεις, επιπόλαιες νομικές υποθέσεις, απειλές, σωματικές επιθέσεις και επιδρομές από τον Αύγουστο του 2019», ανέφερε στο Twitter.

Κατά το δημοσίευμα, τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Ινδοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τις ινδικές αρχές.