Ο Prabowo Subianto κάλεσε τους αξιωματούχους άμυνας και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στη συνάντηση για την άμυνα στο πλαίσιο του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη να εκδώσουν μια διακήρυξη με την οποία θα ζητούν την παύση των εχθροπραξιών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρότεινε ένα σχέδιο πολλαπλών σημείων που περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός «στις σημερινές θέσεις και των δύο συγκρουόμενων μερών» και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης με την απόσυρση 15 χιλιομέτρων από την εμπροσθοφυλακή κάθε μέρους.

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται από μια ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τα Ηνωμένα Έθνη «για να διαπιστωθούν αντικειμενικά οι επιθυμίες της πλειοψηφίας των κατοίκων των διαφόρων αμφισβητούμενων περιοχών».

Η πρόταση της Ινδονησίας ακολουθεί την επίσκεψη του προέδρου Joko Widodo πέρυσι στη Μόσχα και το Κίεβο, όπου προσφέρθηκε να παίξει ειρηνευτικό μεταξύ των ηγετών τους.