Τον γύρο του διαδικτύου έκανε χθες η είδηση ότι διανεμήθηκε σε δημοτικά σχολεία Φυλλάδιο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με σεξιστικό περιεχόμενο. Σήμερα, ο συγγραφέας του κειμένου δίνει απάντηση σχετικά με την κριτική που δέχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα απόσπασμα του σχετικού άρθρου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως: «Η Μάγδα ανοίγει από μακριά τις πύλες του κάστρου και δίνει διαταγές στους πολεμιστές της να επιτρέψουν την είσοδο στον πολιορκητή!» ενώ τελειώνει με το συμπέρασμα «Τελικά το πηνίο δεν ξέρει τι θέλει».

Σε ένα άλλο παράδειγμα, παρουσιάζεται μία στιχομυθία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Η γυναίκα είναι χάλια και κατηγορεί τον άνδρα της για τη μαυρίλα της. Που καταλήγει; «Ο διάλογος συνεχίζεται μέχρι να μαυρίσει κι εκείνος. Όταν χαλάσει λοιπόν κι εκείνος, εκείνη αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα. Όσο πιο χάλια τον κάνει, τόσο λυτρώνεται από την μαυρίλα που κουβαλάει.». Συμβουλεύει μάλιστα τα παιδιά το εξής: «Την άλλη φορά που θα μπλεχτείτε σε αψιμαχίες να γνωρίζετε, πως αν δεν εισπράξετε μέρος της αρνητικής αυτής ενέργειας, η άλλη πλευρά δεν αποφορτίζεται».

Οι «γυναικείες αντιδράσεις» ως αλληγορία για την κατανόηση της φυσικής σε σχολεία

Ο συγγραφέας του κειμένου, κ.Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης, σε απάντηση του που δημοσιεύθηκε στο alfavita.gr κάνει λόγο για «εκλαΐκευση της Φυσικής ώστε να επικοινωνηθεί η επιστήμη και στους μη ειδικούς γνώστες».

Αναλυτικότερα, η απάντηση του όπως δημοσιεύθηκε στο alfavita.gr:

Είμαι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Με την ΕΕΦ έχω επανειλημμένα έρθει σε αντίθεση απόψεων με αφορμή το θέμα «Πέτρου Ζωγράφου». Αυτό δεν οδήγησε την ΕΕΦ στη διαγραφή μου, ούτε και εγώ θέλησα να αποχωρήσω παρά την αντίθετη άποψη μου επί του συγκεκριμένου θέματος.

Η μη διαγραφή μου, αναδεικνύει την πραγματικά δημοκρατική νοοτροπία με την οποία η ΕΕΦ αντιμετωπίζει τις όποιες πιθανές αντιθέσεις των μελών της.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΦ με ενημέρωσε προσφάτως για την κατακριτική έκφραση εκ μέρους κάποιας κοινωνιολόγου η οποία θεωρεί σεξιστική τη θέση μου απέναντι στο γυναικείο φύλο με αφορμή ένα επεισόδιο από τις «αλληγορίες της Φυσικής»

Ενημερωτικά αναφέρω, ότι οι «Αλληγορίες της Φυσικής» δέχτηκαν εύφημη μνεία από το «Famelab» 2014 όπου παρουσιάστηκαν, υπό την αιγίδα του Βρεττανικού συμβουλίου καθώς επίσης έυφημο μνεία κατέκτησαν από τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια διδακτικής της ΟΕΦΕ 2014.

Έκτοτε παρουσιάστηκαν σε blogs διεθνούς εμβέλειας, σε διοργανώσεις «Η Φυσική μαγεύει», δημοσιεύτηκαν σε επεισόδια στο περιοδικό της ΕΕΦ «Physics News» καθώς επίσης, επεισόδια παρουσιάστηκαν σε «Famelab» επόμενων ετών 2015 – 2016 – 2017. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη ήταν η εκλαΐκευση της Φυσικής ώστε να επικοινωνηθεί η επιστήμη και στους μη ειδικούς γνώστες.