Τη δική της θέση για την αναφορά του MFRR για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εκφράζει η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά από ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τα παράνομα pushbacks προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο. Η περίπτωση της δημοσιογράφου αποτέλεσε ένα από τα πολλά παραδείγματα φίμωσης δημοσιογράφων που καταγράφηκαν με μελανά χρώματα στην αναφορά του MFRR.

Μιλώντας στο Κουτί της Πανδώρας, τονίζει ότι «είναι πολύ θετικό το ότι εκδόθηκε αυτή η αναφορά, αν και λίγο αργά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Βλέπουμε έναν πόλεμο από τον Μητσοτάκη από την ημέρα που εκλέχθηκε κατά της ελευθερίας του Τύπου. Για όσους είμαστε ειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα είναι ξεκάθαρο το τι λέει, όμως για τους υπόλοιπους ίσως φαίνεται αρκετά “μαλακή” αναφορά. Νομίζω ότι η φάση της ευγένειας έχει περάσει. Περίμενα και ήλπιζα για πιο αιχμηρή και αυστηρή γλώσσα. Ελπίζω αυτό να γίνει στο μέλλον».

Δε διστάζει να επικρίνει και τη στάση των ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων, που, όπως λέει είναι αναχρονιστικές και αποφεύγουν να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν εκείνη παραβιάζει ανοιχτά την ελευθερία του Τύπου, καταγγέλλοντας επίσης το γεγονός ότι δεν τάχθηκαν στο πλευρό της όταν αντιμετώπισε τον «τραμπουκισμό» του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις. Όταν χθες ρώτησα γιατί όλα είναι τόσο χρονοβόρα, μου απάντησαν ότι οι ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις θα πρέπει οι ίδιες να εκδώσουν ανακοινώσεις και να διαμαρτυρηθούν στις Βρυξέλλες για τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι ότι οι ενώσεις διαχειρίζονται κυρίως από μεγαλύτερους σε ηλικία, λευκούς σεξιστές άνδρες που είναι φιλικά προσκείμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ξέρω αυτό γιατί όταν έγινε το περιστατικό που με αφορούσε, οι Ενώσεις αρνήθηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις υπέρ μου. Ξέρω ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι έδωσαν μεγάλη μάχη για να εκδοθούν ανακοινώσεις υποστήριξης σε εμένα και κατά όλων όσων έγραφαν τα ελληνικά ΜΜΕ για εμένα, όμως ήταν η μειοψηφία και δεν μπορούσαν να πείσουν τα ΔΣ των ενώσεων. Οι ενώσεις είναι αναχρονιστικές. Είναι ώρα για αλλαγή» σχολιάζει και καλεί τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να οργανωθούν και να δημιουργήσουν μια εναλλακτική ένωση ώστε να μπορέσουν μέσω αυτής να ασκήσουν πίεση στις Βρυξέλλες.