Το «πράσινο φως» για το πρώτο κύμα απελάσεων έδωσε το Ανώτερο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο απέρριψε προσφυγή κατά της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, και του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος των 120 εκατομμυρίων λιρών, άτομα που θεωρούνται ότι εισήλθαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Ρουάντα, όπου θα τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση για δικαίωμα εγκατάστασης στη χώρα.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, δικηγόροι που εκπροσωπούν ορισμένους από τους μετανάστες, μαζί με φιλανθρωπικά ιδρύματα και ένα συνδικάτο, ζήτησαν διαταγή  για να σταματήσει η απέλαση, λέγοντας ότι η θέση της κυβέρνησης βασίστηκε σε ψευδείς διαβεβαιώσεις σχετικά με την ικανότητα της Ρουάντα να προσφέρει προστασία σε αιτούντες άσυλο και διεκπεραιώσει τις αξιώσεις τους.

Το δικαστήριο χορήγησε ωστόσο στις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την άδεια να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο Εφετείο, και έχουν υποβληθεί μεμονωμένες νομικές προσφυγές κατά της κυβέρνησης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει προκαλέσει κατακραυγή μεταξύ ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αριστερών και φιλελεύθερων βουλευτών της αντιπολίτευσης καθώς και ορισμένων στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC περίπου 31 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση ότι θα είναι οι πρώτοι επιβαίνοντες στην πτήση για Ρουάντα, χωρίς επιστροφή.

Πέρυσι, περισσότεροι από 28.000 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Βρετανία. Τον Νοέμβριο, 27 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μάγχη όταν η μικρή λαστιχένια λέμβος τους ξεφούσκωσε και πολλοί άλλοι χρειάστηκε να διασωθούν από τη στενή θαλάσσια οδό, μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες στον κόσμο.

Στην απόφασή του, ο δικαστής του Ανώτερου Δικαστηρίου, διαπίστωσε ότι είναι «προς το δημόσιο συμφέρον» να μπορέσει η υπουργός Εσωτερικών να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Η κ. Πατέλ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δικαστική απόφαση και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα σχέδιά της. Ωστόσο, τα μέλη οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, εξέφρασαν εκ νέου την ανησυχία τους για την ευημερία και το μέλλον των απελαθέντων.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το σχέδιο θα αποτρέψει τις διελεύσεις της Μάγχης, αν και περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Βρετανία με μικρά σκάφη από τα μέσα Απριλίου, όταν αποκαλύφθηκε το «σχέδιο της Ρουάντα», σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.