«Μόλις σιγήσουν τα όπλα (σ.σ. στην Ουκρανία), θα έρθουν τα παράνομα όπλα. Αυτό το γνωρίζουμε από πολλές άλλες συγκρούσεις. Οι εγκληματίες ακόμη και τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, εστιάζουν σε αυτά» δήλωσε ο Γιούργκεν Στοκ σύμφωνα με τον Guardian.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Interpol επεσήμανε ότι ήδη ομάδες εγκληματιών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση πολέμου και να καρπωθούν τα όπλα, «ακόμη και εκείνα που χρησιμοποιούνται από τον στρατό και των βαρέων όπλων».

Ο ίδιος σημείωσε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης εμπορίας όπλων μεμονωμένα «γιατί αυτές οι ομάδες λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Πρέπει να ανησυχούμε και πρέπει επίσης να περιμένουμε ότι αυτά τα όπλα θα διακινηθούν όχι μόνο σε γειτονικές χώρες αλλά και σε άλλες ηπείρους» προειδοποίησε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η Interpol καλεί τα μέλη της να χρησιμοποιήσουν τη βάση δεδομένων ώστε να μπορούν να εντοπιστούν τα όπλα.

«Είμαστε σε επαφή με τις χώρες μέλη για να τις ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία. Οι εγκληματίες ενδιαφέρονται για όλα τα είδη όπλων. Κάθε όπλο που μπορεί να μεταφερθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκληματικούς σκοπούς» τόνισε ο ίδιος.