Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, την επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες αντισταθμίζει η μικρή βελτίωση στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητη.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει από τη μία πλευρά μικρή εξασθένιση της ύφεσης, με τους πτωτικούς ρυθμούς δραστηριότητας σε διάφορους κλάδους να αμβλύνονται.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η διευθέτηση των πολλαπλών φορολογικών υποχρεώσεων που σωρεύονται στους τελευταίους μήνες του έτους, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ασκεί πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Ειδικά όσον αφορά στους πολίτες, η κλιμάκωση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση σε οικογενειακό επίπεδο, δεν έχει αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των οικονομικών προοπτικών της χώρας, καθώς αυτές παρουσιάζουν βελτίωση.

Πιο αναλυτικά:
 
  • Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής χάνουν έδαφος, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά αποκλιμάκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να επιδεινώνονται.
  • Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους διευρύνονται περαιτέρω.
  • Στο λιανικό εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εντείνονται, αν και οι επίσης αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αμβλύνονται, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να εξομαλύνεται ελαφρά.
  • Στις κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται ήπια, με ταυτόχρονη όμως άνοδο του δείκτη της προβλεπόμενης απασχόλησης.
  • Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται θετικά, όπως συμβαίνει και με τις προθέσεις για αποταμίευση. 
  • Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν δυσμενέστερες.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη (+0,8) αλλά και την ΕΕ (+0,4).

Στις 91,2 μονάδες ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στις 98,5 στην Ευρωζώνη, στις 102,1 στην ΕΕ. 

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος προήλθε από την ανάκαμψη των προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Αντίθετα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποδυναμώθηκαν στις κατασκευές, ενώ στο λιανικό εμπόριο παρέμειναν σταθερές, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να κλονίζεται σε μικρό βαθμό.

Στην ΕΕ, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν στην βιομηχανία και μάλιστα περισσότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη, ενώ ηπιότερη από ότι σε αυτή ήταν η άνοδός τους στις υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στο λιανικό εμπόριο επιδεινώθηκε σημαντικά, ενώ στις κατασκευές σημειώθηκε μικρή βελτίωση.

Όπως και στη ζώνη του ευρώ, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κάμφθηκε ελαφρά. Ο κύριος λόγος για την έντονη πτώση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο ήταν η αισθητή υποχώρησή τους στο Ην. Βασίλειο, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης.