Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν έφοδο σε μια καθιστική διαμαρτυρία απέναντι στο κτίριο της πρωθυπουργίας στο Αμάν, στην οποία οι συμμετέχοντες διαμαρτύρονταν για τη συνεχιζόμενη κράτηση έξι ακτιβιστών για την

δημοκρατία φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του ιορδανού μονάρχη και απειλώντας

ότι έρχεται «αλλαγή καθεστώτος». Ως σήμερα, το κίνημα διαμαρτυρίας στην Ιορδανία, που άρχισε πριν από 13 μήνες, είναι ειρηνικό. Οι ακτιβιστές ζητούσαν «μεταρρύθμιση του καθεστώτος», όχι την ανατροπή του, και κατήγγειλαν την διαφθορά των συμβούλων της μοναρχίας. Αλλά σε μια ένδειξη ότι η ανοχή του Αμάν έναντι της ελευθερίας λόγου που ενθαρρύνθηκε από την Αραβική ‘Aνοιξη, οι αρχές συλλαμβάνουν ακτιβιστές για πράξεις που θεωρούνται προσβλητικές για τον βασιλιά. Aυτόπτες μάρτυρες και συμμετέχοντες επισήμαναν πως η αστυνομία επενέβη όταν οι περίπου 150 διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των «ενοίκων του παλατιού Ράγνταν”– κάνοντας μια έμμεση αναφορά στον μονάρχη Αμπντάλα, κάτι που αποτελεί κακούργημα βάσει του ποινικού κώδικα στο χασεμιτικό βασίλειο ούτως ή άλλως.

“Μόλις οι συμμετέχοντες είπαν συνθήματα που επέκριναν το καθεστώς δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής επιτέθηκαν», είπε ο Μοχάμεντ Κατάσατ, ο οποίος έλαβε μέρος στην κινητοποίηση κι είναι μέλος ενός κινήματος νεολαίας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα περί «ανατροπής του καθεστώτος» αν οι «αδικίες του σε βάρος του λαού» συνεχιστούν. Οι ιορδανικές αρχές ανέφεραν ότι η αστυνομία συνέλαβε 24 ακτιβιστές διότι προέβησαν σε «παράνομη και άτακτη συγκέντρωση» παραβιάζοντας το νόμο περί δημόσιων συναθροίσεων και όχι λόγω του περιεχομένου των συνθημάτων τους. «Οι συμμετέχοντες εμπόδιζαν την κυκλοφορία και τους ζητήσαμε πολλές φορές να μετακινήσουν την καθιστική διαμαρτυρία, κάτι που αρνήθηκαν», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας Μοχάμεντ Χάτιμπ. «Θεωρούμε κάθε συγκέντρωση που διαταράσσει την δημόσια ζωή μη-ειρηνική διαδήλωση και σε αυτή την περίπτωση αντιδράσαμε όπως έπρεπε», είπε.

Σύμφωνα με τον Χάτιμπ, η αστυνομία ανέκρινε τους ακτιβιστές και τους παρέπεμψε σε εισαγγελέα, σε μια ένδειξη ότι οι αρχές θα προχωρήσουν σε περαιτέρω συλλήψεις. Ακτιβιστές είπαν ότι οι συλλήψεις είναι 35 και πρόσθεσαν ότι πολλοί από τους συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε στρατοδικείο κρατικής ασφαλείας για εξύβριση του βασιλέα, κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης τριών ετών. Ο Χάτιμπ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν και κατά πόσον οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί εξύβρισης του μονάρχη. Σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρακάν Ματζάλι είπε πως οι συλλήψεις έγιναν διότι οι διαδηλωτές «παραβίασαν την δημόσια τάξη» και τόνισε το «σεβασμό» των αρχών για τις «ειρηνικές, πολιτισμένες και νόμιμες» εκφράσεις διαφορετικής άποψης. Χθες η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αρχές της Ιορδανίας να απελευθερώσει έξι ακτιβιστές οι οποίοι κρατούνται για εξύβριση του μονάρχη, σημειώνοντας ότι συνελήφθησαν διότι «άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης» και «τιμωρούνται για τις απόψεις τους υπέρ των μεταρρυθμίσεων».