“Είμαστε από μακρού ενήμεροι για το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τόμας Κάντριμαν, αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για τη διεθνή ασφάλεια και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
“Είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα”, πρόσθεσε, χωρίς όμως να μπορέσει να προσδιορίσει την ποσότητα ή τη θέση αυτών των υποτιθέμενων όπλων.
“Έχουμε μερικές ιδέες σχετικά με την ποσότητα και τη θέση τους”, είπε απλά ο Γκοτεμέλερ Ρόουζ, υπεύθυνος για τον έλεγχο των όπλων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται σήμερα” στην παρακολούθηση αυτών των χημικών όπλων. Όπως είπε “δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο των αποθεμάτων αυτών, ούτε ότι ετοιμάζεται να τα χρησιμοποιήσει”.
Για τον Τόμας Κάντριμαν, “η Συρία παρουσιάζει ομοιότητες (με τη Λιβύη), αλλά είναι μια πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση”. Ο αξιωματούχος εξέφρασε τις ιδιαίτερες ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το μέλλον αυτών των χημικών όπλων σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασάντ: “Ετοιμαζόμαστε να συνεργαστούμε με τη διάδοχη κυβέρνηση για να την βοηθήσουμε να ασφαλίσει (αυτά τα όπλα), να τα ελέγξει, με απώτερο σκοπό την καταστροφή τους”, τόνισε.
Ο Κάντριμαν πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποψιάζονται επίσης ότι η Συρία θα μπορούσε να κατέχει “δεκάδες χιλιάδες” εκτοξευτών πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε πολιτικά αεροσκάφη αν πέσουν “στα χέρια των τρομοκρατών.”