«Σε όλες τις συνόδους η Γαλλία υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το Σάχελ. Κάθε φορά, εμείς δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με το Παρίσι. Στηρίζουμε τη Γαλλία και αν αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο να παρέμβει στρατιωτικό, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γκόρντον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους υποστήριξη θα είναι αυτή. Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει «περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν».

«Η επίθεση στη Βεγγάζη υπενθύμισε ότι υπάρχει τρομοκρατία στη Βόρεια Αφρική και ότι η αστάθεια στο Μάγρεμπ συνδέεται με την κατάσταση στο Σάχελ», είπε αναφερόμενος στο θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή Κρις Στίβενς και άλλων τριών διπλωματών, στις 11 Σεπτεμβρίου στη Λιβύη.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε επαναλάβει ότι το Παρίσι προτίθεται να στηρίξει μια αφρικανική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστικών οργανώσεων που ελέγχουν τον βορρά της χώρας αυτής.

Στόχος είναι να εξαλειφθεί η τρομοκρατία και «να μπει ένα τέλος στη διαίρεση του Μαλί και να σταματήσει μια διαδικασία που βασίζεται στο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας από το Μπαμακό, είπε ότι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται σε όλο το Μαλί, τόσο στον κατεχόμενο βορρά από τους ισλαμιστές, όσο και στο νότο από ενόπλους που πρόσκεινται στη στρατιωτική χούντα η οποία κατέλαβε την εξουσία στις 22 Μαρτίου.

«Οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης στο Μαλί είναι κυρίως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιες παραβιάσεις καταγράφονται τόσο στον βορρά όσο και στο νότο», δήλωσε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.