Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ γνωστοποίησε την απόφαση στην κοινοβουλευτική του ομάδα αυτή στο Καπιτώλιο, διαπιστώνοντας ότι τα χάσματα ανάμεσα στις πτέρυγες των μετριοπαθών και των υπερσυντηρητικών είναι αδύνατο να γεφυρωθούν.

«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε στους κόλπους της (κοινοβουλευτικής) ομάδας μας για να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας. Κατά συνέπεια, δεν θα εξετάσουμε αυτό το σχέδιο νόμου αυτή την εβδομάδα», πάντως «παραμένουμε αισιόδοξοι», ανέφερε ο Μακόνελ.

Σύμφωνα με έναν γερουσιαστή, ο στόχος είναι το ζήτημα να επιλυθεί την εβδομάδα που αρχίζει τη 10η Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση οι ρεπουμπλικάνοι θέλουν να έχει υπάρξει λύση πριν από την 1η Αυγούστου, όταν το Κογκρέσο θα διακόψει τις εργασίες του για τις θερινές διακοπές.

Από τους 52 ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, τουλάχιστον πέντε εμφανίζονταν έτοιμοι να ψηφίσουν εναντίον της έναρξης της συζήτησης για το νομοσχέδιο στην τρέχουσα μορφή του. Για να αποφευχθεί μια αποτυχία, η ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας των ρεπουμπλικάνων προτίμησε να περιμένει μερικές εβδομάδες ακόμη για να διαπραγματευθεί με τους διαφωνούντες.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους έχει καλέσει όλους στον Λευκό Οίκο.

Η νέα οπισθοδρόμηση για τα σχέδιά του καταγράφηκε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), κατά την οποία 22 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη μέσα στην επόμενη δεκαετία αν περάσει το σχέδιο νόμου με την τρέχουσα μορφή του, κάτι που σημαίνει πως ως το 2026, οι ανασφάλιστοι πολίτες στις ΗΠΑ θα φθάσουν τα 49 εκατομμύρια.