Ο Ίαν ήταν μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έπληξαν ποτέ τις ΗΠΑ όταν έφτασε στη Φλόριντα ως τυφώνας τέταρτης κατηγορίας την Τετάρτη.

Αφού προκάλεσε καταστροφές στη Φλόριντα, η καταιγίδα Ίαν κατευθύνθηκε προς τη Νότια Καρολίνα, πλήττοντας νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής το Τζορτζτάουν ως κυκλώνας κατηγορίας 1, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι 140 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHS), που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι.

Οι αρχές έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα ανακοίνωσαν 21 θανάτους από το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το BBC. Ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη βαρύτερο απολογισμό θυμάτων, με το CNN να κάνει λόγο για 45 νεκρούς.

Σχεδόν 200.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη Νότια Καρολίνα έμειναν χωρίς ρεύμα μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, το πλήρες εύρος της καταστροφής στη Φλόριντα – όπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμη ρεύμα – έρχεται στο φως.

Eκτός από το βαρύ απολογισμό των θυμάτων, οι υλικές ζημιές είναι «ιστορικών διαστάσεων», καθώς η στάθμη των υδάτων έφθασε σε πρωτοφανές επίπεδο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ρον Ντεσάντις.

Η καταιγίδα έχει προκαλέσει ζημίες 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία CoreLogic.