Με συνθήματα «Μπάιντεν, ξύπνα!», «το σώμα μου, η επιλογή μου» και «δεν θα πάμε πίσω» οι διαδηλώτριες διέσχισαν υπό βροχή την Ουάσινγκτον και έφτασαν μπροστά στον Λευκό Οίκο. Κάποιες μάλιστα δέθηκαν στα κάγκελα γύρω από το κτίριο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι από όλες τις ΗΠΑ.

Πολλές ακτιβίστριες υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Ζητάμε από τον πρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της άμβλωσης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η Ρέιτσελ Ο’ Λίρι Καρμόνα, εκτελεστική διευθύντρια του Women’s March. «Και αν δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο πίσω από το γραφείο του, θα πρέπει να βγει στον δρόμο να διαδηλώσει», τόνισε.

Σε ρεπορτάζ του το BBC καταγράφει τις πορείες διάφορων διαδηλωτριών προς την Ουάσινγκτον. Η 33χρονη Λόρεν Πιρς, π.χ, δικηγόρος από το Ντάλας, ταξίδεψε περίπου 2.100 χλμ. για να παρακολουθήσει τη διαδήλωση. «Δεν υπάρχει τίποτα, για μένα, για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε περισσότερο από αυτόν τον σκοπό – το θεμελιώδες δικαίωμά μας να έχουμε αυτονομία του σώματός μας», είπε. Η πολιτεία της Πιρς, το Τέξας, είναι μεταξύ των 10 πολιτειών των ΗΠΑ όπου η άμβλωση έχει ήδη απαγορευτεί. Τουλάχιστον δώδεκα άλλες πολιτείες αναμένεται να ακολουθήσουν.

Την Παρασκευή, υπό το βάρος των προοδευτικών πιέσεων, ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καθοδηγεί το τμήμα υγείας του να προστατεύσει τη φροντίδα των αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε φαρμακευτική άμβλωση και επείγουσα αντισύλληψης και εγγυήσεων για το απόρρητο των ασθενών.

Τονίζει ωστόσο ότι οι εξουσίες του είναι περιορισμένες και ότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση είναι να υιοθετηθεί ομοσπονδιακή νομοθεσία. Για να γίνει αυτό, εξήγησε ο Μπάιντεν, οι Αμερικανοί θα πρέπει να δώσουν στους Δημοκρατικού μεγάλη πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.