Ο Εστέμπαν Σαντιάγκο, που έχει ιστορικό ασταθούς συμπεριφοράς, συνοδευόταν από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς κατά την προσέλευσή του στο δικαστήριο κοντά στο Φορτ Λόντερντεϊλ, ενώ φορούσε την κόκκινη φόρμα των κρατουμένων και χειροπέδες.

Ο ίδιος ομολόγησε στους ανακριτές ότι σχεδίασε την επίθεση της Παρασκευής στο διεθνές αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ και αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή από την Αλάσκα, που διαμένει, για να την διαπράξει, σύμφωνα με ένα επίσημο έγγραφο.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι δεν έχουν προς το παρόν αποκλείσει την τρομοκρατία ως πιθανό κίνητρο και ότι ερευνούν εάν ψυχική νόσος τον οδήγησε στο έγκλημα. Τον Νοέμβριο ο Σαντιάγκο είχε εμφανιστεί στο γραφείο του FBI στο Ανκορέιτζ κι είχε καταγγείλει στους πράκτορες ότι πίστευε πως Αμερικανοί κατάσκοποι ελέγχουν το μυαλό του.

Ο 26χρονος μίλησε λίγο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, για να επιβεβαιώσει στην δικαστή Αλίσια Βέιλ ότι κατανοεί το κατηγορητήριο και ότι είναι Αμερικανός πολίτης. Ο ίδιος είπε ότι δεν διαθέτει συνήγορο.

Ερωτηθείς σχετικά με την εργασία του, ο Εστέμπαν Σαντιάγκο δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχε εργαστεί στο Ανκορέιτζ για λογαριασμό μιας εταιρείας Signal 88 Security, με απολαβές περίπου 2.000 δολαρίων τον μήνα. Συμπλήρωσε επίσης ενώπιον των δικαστών ότι έχει μόλις 5 έως 10 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να απορρίψει την δυνατότητα καταβολής εγγύησης, ένα αίτημα που θα εξεταστεί την 17η Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ