Ο σχεδιασμός για μια επαναφορά των σχέσεων των δύο χωρών συνιστά στροφή 180 μοιρών για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία δεσμευόμενος να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία» της διεθνούς σκηνής, ως αντίποινα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορούσε ευθέως τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για ενορχήστρωση της δολοφονίας του Κασόγκι.

Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται τεράστια πίεση για να πατάξει τη Ρωσία και να μειώσει τις εγχώριες τιμές του φυσικού αερίου, εν μέσω του πληθωρισμού που αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1981, έχει παραμερίσει την ηθική του οργή για να επιδιώξει θερμότερες σχέσεις με το Βασίλειο, εν μέσω της δραματικής παγκόσμιας αναταραχής.

«Και οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι για χάρη της επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το ξεπεράσουμε», είπε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη δολοφονία του Κασόγκι. Οι Σαουδάραβες, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η υπόθεση Κασόγκι έχει κλείσει – και το έχουν καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτό δεν σημαίνει να συγχωρείς και να ξεχνάς, σημείωσαν οι πηγές. Ο Μπάιντεν, είπαν, σκοπεύει να θίξει τη δολοφονία του Κασόγκι απευθείας στον MBS, όπως είναι γνωστός ο διάδοχος, όταν συναντηθούν τον επόμενο μήνα. Και ορισμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να λογοδοτήσει ο MBS για το έγκλημα. Ωστόσο, η αλλαγή βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη μετά από μήνες συναντήσεων στο Ριάντ μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, του Μπρετ ΜακΓκουρκ και του Άμος Χόχσταϊν, και Σαουδαράβων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του MBS.

Μεταξύ των πιο σημαντικών στόχων εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη συγκυρία είναι η πολιτική απομόνωση της Ρωσίας και η διακοπή της χρηματοδότησης της πολεμικής της μηχανής, απαγορεύοντας τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δύο στόχοι που οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν εάν η Σαουδική Αραβία δεν είναι στο πλευρό των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος και οι ανώτεροι σύμβουλοί του για την εθνική ασφάλεια πιστεύουν ότι το να «αποφύγει» τη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της δολοφονίας του Κασόγκι θα ήταν κοντόφθαλμο, παρακάμπτοντας την γκρίνια στο εσωτερικό.