Στο πλαίσιο της έρευνας, οι γερουσιαστές μπορεί να καλέσουν για να καταθέσουν,αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα τον διαδεχθεί την ερχόμενηΠαρασκευή.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε «δώσει εντολή για μια εκστρατεία επηρεασμού», κυρίως μέσω ηλεκτρονικής πειρατείας, ώστε να ευνοήσει την εκλογική νίκη του Τραμπ.

Ο στόχος της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης και της ηλεκτρονικής πειρατείας ήταν επίσης να υπονομεύσει την αμερικανική δημοκρατική διαδικασία και να αποδυναμώσει μια ενδεχόμενη προεδρία της Χίλαρι Κλίντον.


Έκρηξη Τραμπ κατά δημοκρατικού βουλευτή που δε θα παραστεί στην ορκωμοσία

«Ασχολήσου με την περιφέρειά σου», απάντησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Δημοκρατικό Τζον Λιούις, λίγο αφότου το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας γιατί δεν τον θεωρεί νόμιμο πρόεδρο.

«Ο κοινοβουλευτικός Τζον Λιούις καλά θα έκανε να ασχοληθεί για να βοηθήσει την περιφέρεια του, που είναι σε δεινή κατάσταση και που καταρρέει (χωρίς να αναφέρω ότι μαστίζεται από την εγκληματικότητα) παρά να διαμαρτύρεται κακώς για τα αποτελέσματα των εκλογών. Λόγια, λόγια, λόγια, ούτε έργα, ούτε αποτελέσματα. Λυπηρό!» έγραψε στο Twitter o μελλοντικός 45oς πρόεδρος των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που ο Λιούις δεν θα παραστεί σε ορκωμοσία προέδρου, τα τελευταία 30 χρόνια που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την Τζόρτζια, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. «Δεν θεωρώ αυτό τον εκλεγμένο πρόεδρο έναν νόμιμο πρόεδρο», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, σε εκπομπή που θα μεταδοθεί την Κυριακή.

«Οι Ρώσοι συνέτειναν στην εκλογή αυτού του ανθρώπου και συνέβαλαν να καταστραφεί η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον» δήλωσε ο Λιούις, μορφή του αμερικανικού κινήματος των δικαιωμάτων του πολίτη.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν τη Ρωσία ότι επιδίωξε την εκλογή του Τραμπ, κάνοντας ηλεκτρονική πειρατεία στο Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπάλου του, της Χίλαρι Κλίντον, και μεταδίδοντας τα emails στα οποία είχε γίνει πειρατεία στον ιστότοτο Wikileaks, ενώ επιδόθηκε στην κλασική προπαγάνδα, στην παραπληροφόρηση και στη μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

Άλλοι επτά Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας, στις 20 Ιανουαρίου, στο Καπιτώλιο. Ορισμένοι από αυτούς εξήγησαν ότι θέλουν να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο κατά του μελλοντικού προέδρου.

Οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσαν ότι θα παραστούν στην ορκωμοσία, όπως και η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με την παράδοση.

Με πληροφορίες από AFPReuters