«Δεν τελειώσαμε ακόμη», είπε η εκπρόσωπος Λιζ Τσέινι, μία από τις δύο Ρεπουμπλικάνους στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Σε οκτώ ακροάσεις σε διάστημα έξι εβδομάδων με μαρτυρίες πρώην αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και συνεργατών του Τραμπ, η επιτροπή χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο υπεύθυνο για την επίθεση στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020.

Η επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα παραπέμψει τον Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είπε η Τσέινι, «αλλά αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε».

Η Τσέινι είπε ότι η επιτροπή θα εξετάσει τη διαγραφή μηνυμάτων κειμένου από τη Μυστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία δεν έχει συνεργαστεί όπως θα αναμενόταν.

Τα μέλη της επιτροπής προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι η αδράνεια του Τραμπ την ημέρα της εισβολής ξεπέρασε το όριο της απλής παράλειψης καθήκοντος και ήταν μέρος μιας προσπάθειας ανατροπής των εκλογών.  «Επέλεξε να μην ενεργήσει», είπε ο Άνταμ Κίνζινγκερ, ο δεύτερος Ρεπουμπλικάνος στην επιτροπή υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά της η Λιζ Τσέινι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ ότι οι ενέργειες του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εισβολής θα πρέπει να τον αποκλείσουν από το να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος το 2024.  «Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια σκόπιμη επιλογή να παραβιάσει τον όρκο του, να αγνοήσει τη συνεχιζόμενη βία κατά των αρχών επιβολής του νόμου, να απειλήσει τη συνταγματική μας τάξη», είπε.