«Η Πρόεδρος ηγείται μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία», ανέφερε το γραφείο της σε δελτίο τύπου.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική εταιρική σχέση και τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», επεσήμανε επίσης.

Αν και η Ταϊβάν δεν αναφέρεται ως τόπος επίσκεψης δεν αποκλείεται η Πελόζι να κάνει στάση και εκεί, παρά τις έντονες κινεζικές διαμαρτυρίες για μια τέτοια επίσκεψη.

Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα υπέρ της ανεξαρτησίας στο νησί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Μπάιντεν ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά τελικά θα καούν», αναφερόμενος στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊπέι.

Χθες η Κίνα ανακοίνωσε ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοικτά των ακτών της απέναντι από την Ταϊβάν.