Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε 16 άτομα και δύο οντότητες που, όπως λέει, επιτρέπουν την παραγωγή και τις δοκιμές UAV του Ιράν, καθώς και τη διάδοση σε φορείς που εργάζονται για λογαριασμό του IRGC.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε πέντε εταιρείες που παρέχουν ή αγοράζουν υλικά παραγωγής χάλυβα στην ιρανική Khuzestan Steel Company (KSC), μια οντότητα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ.

Επίσης, επιβάλλει κυρώσεις στην ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία Bahman Group και σε τρεις από τις θυγατρικές της, «οι οποίες συνέχισαν να υποστηρίζουν ουσιαστικά την IRGC και άλλες καθορισμένες οντότητες», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβάλλει ταυτόχρονα νέους ελέγχους για να περιορίσει την πρόσβαση του Ιράν σε τεχνολογίες, προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει ταυτόχρονα κυρώσεις με στόχο διάφορες ιρανικές στρατιωτικές οργανώσεις, άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στις βιομηχανίες UAV και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών.

«Η συμπεριφορά του Ιράν είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία (Κάπρι, 17-19 Απριλίου).

«Είναι ένα μήνυμα προς το Ισραήλ ότι θέλουμε να παίξουμε το ρόλο μας στην ύπαρξη μιας συντονισμένης στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει την επιθετικότητα του Ιράν», είπε.

«Ας είναι σαφές σε όλους εκείνους που επιτρέπουν ή υποστηρίζουν τις επιθέσεις του Ιράν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ. Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια του προσωπικού και των εταίρων μας στην περιοχή και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σας καταστήσουμε υπόλογους», αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνοντας τις κυρώσεις.

«Όπως συζήτησα με τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 το πρωί μετά την επίθεση, δεσμευόμαστε να δράσουμε συλλογικά για να αυξήσουμε την οικονομική πίεση στο Ιράν. Και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν πρόσθετες κυρώσεις και μέτρα για να περιορίσουν τα αποσταθεροποιητικά στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 600 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με το Ιράν.