«Καλούμε την κυβέρνησή σας και όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να τιμήσουν όλες τις ζωές στους Άγιους Τόπους και να ζητήσουν και να διευκολύνουν την κήρυξη εκεχειρίας χωρίς καθυστέρηση – τον τερματισμό του βομβαρδισμού της Γάζας και την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων», τονίζουν στην επιστολή τους.

«Αρνούμαστε να πούμε στις επόμενες γενιές την ιστορία της σιωπής μας, ότι στεκόμασταν και δεν κάναμε τίποτα. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ‘η ιστορία παρακολουθεί’», προσθέτουν.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να φτάσει (στους κατοίκους της Γάζας)», υπογραμμίζουν οι καλλιτέχνες.

Στην επιστολή περιέχεται και ένα σχόλιο από τον εκπρόσωπο της UNICEF Τζέιμς Έλντερ, ο οποίος υπογραμμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και του αποκλεισμού στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

«Παιδιά και οικογένειες στη Γάζα ουσιαστικά δεν έχουν πια τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα και ασφαλή πρόσβαση στα νοσοκομεία έπειτα από ημέρες αεροπορικών επιδρομών και μετά τον αποκλεισμό των οδών ανεφοδιασμού», εξηγεί ο Έλντερ.

«Την Τετάρτη το απόγευμα τελείωσαν τα καύσιμα στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η επεξεργασία των λυμάτων (…) Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει φτάσει σε φονικά χαμηλό επίπεδο και παρά ταύτα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περαιτέρω επιθέσεις. Πρέπει να επικρατήσουν η συμπόνοια και το διεθνές δίκαιο», τονίζει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ομάδα Artists for Palestine UK εξέδωσε άλλη επιστολή με αίτημα την κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Την ανακοίνωση αυτή υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, η Τίλντα Σουίντον, ο Μάικ Λι, ο Μάικλ Γουίντερμπότομ και ο Στιβ Κούγκαν.

Στην επιστολή τους οι καλλιτέχνες κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση ότι «όχι μόνο ανέχεται τη διάπρξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά βοηθά στη συντέλεσή τους».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters