Σύμφωνα με πληροφορίες της USA Today, ο Μνούτσιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βάζουν στον πάγο τον εμπορικό πόλεμο, προκειμένου να επωφεληθεί η αμερικανική οικονομία και οι αμερικανοί πολίτες από την αγορά κινέζικων προϊόντων από την Κίνα. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει τι ακριβώς συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά επιβεβαίωσε πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στην Κίνα προκειμένου να αποσπάσει «αυστηρές δεσμεύσεις» από το Πεκίνο σχετικά με την αγορά εξοπλισμού στον τομέα της ενέργειας και της αγροκαλλιέργειας από τις ΗΠΑ. Δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τις διαρροές που αναφέρουν ότι η Κίνα θα αυξήσει κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια την δαπάνη της για αγορά αμερικανικών προϊόντων. Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι το εμπορικό έλλειμμα ύψους 375 δισεκατομμυρίων πρέπει να μειωθεί κατά 200 δισεκατομμύρια.
Ο Λευκός Οίκος αναφέρει σε ανακοίνωση του πως η Ουάσινγκτον θέλει να ανταποκριθεί στις καταναλωτικές ανάγκες των Κινέζων και ταυτόχρονα να ενισχύσει την απασχόληση στις ΗΠΑ. «Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες του κινεζικού λαού και στην ανάγκη για μια υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, αποτέλεσε τον εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας του Πεκίνου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μετά τις συζητήσεις, δήλωσε ότι οι δύο χώρες «δεσμεύονται να μην εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο» και πρόσθεσε πως «τα δύο μέρη κατέληξαν σε συναινέσεις για τα οικονομικά και τα εμπορικά ζητήματα».
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε πως θα επιβάλει δασμούς ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερα από 100 προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, εστιάζοντας σε τεχνολογικά προϊόντα. Όπως είχε ανακοινώσει τότε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Ρατζ Σας, η κίνηση αυτή είναι η απάντηση των ΗΠΑ στην «οικονομική επιθετικότητα της Κίνας» και σκοπός ήταν η να παταχθεί «η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας».
Ο Τραμπ είχε βρει πάτημα στις αμερικανικές έρευνες που έγιναν βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 και διαπίστωσαν ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους.
Μετά από την απειλή Τραμπ, ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουέι Τζιανγκούο, είχε τονίσει ότι οι Κινέζοι έχουν τα όπλα να ανταπεξέλθουν σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
«Αν ο Τραμπ τελικά υπογράψει το διάταγμα, θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Η Κίνα δεν φοβάται και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Έχουμε τα μέσα να ανταπεξέλθουμε σε αυτό τον πόλεμο και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Από την άλλη, ο Τραμπ πρέπει να γνωρίζει πως ένας οικονομικός πόλεμος είναι πολύ κακή ιδέα και μέσα από αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξουν νικητές και χαμένοι».