Οι διαδηλώσεις είναι η απάντηση στη διαρροή ενός σχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο διέρρευσε στις 2 Μαΐου και δείχνει ότι η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου είναι έτοιμη να ανατρέψει την απόφαση ορόσημο του 1973 που καθιέρωσε το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης.

«Δεν θα αφήσουμε τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων που σαρώνουν τη χώρα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον μας και δεν θα φιμωθούμε όσο αφαιρείται το θεμελιώδες δικαίωμά μας να ελέγχουμε το σώμα μας», αναφέρουν οι οργανώσεις.

«Τα σώματά μας είναι δικά μας -αν δεν είναι, δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ελεύθερες ή ίσες», συνεχίζουν. «Σε όλη τη χώρα, ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν να λάβουν αποφάσεις για το σώμα μας για λογαριασμό μας».

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου, που ενδέχεται να δώσει στις πολιτείες την εξουσία να απαγορεύουν τις αμβλώσεις, αναμένεται τον Ιούνιο. Περίπου οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν αυστηρά τις αμβλώσεις, εφόσον υπάρξει απόφαση.

Οι Δημοκρατικοί πιέζουν να κωδικοποιηθούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό νόμο. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία των ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την ψηφοφορία για το μέτρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Για τις γυναίκες αυτής της χώρας, αυτό θα είναι ένα καλοκαίρι της οργής», δήλωσε η Ρέιτσελ Καρμόνα, πρόεδρος της Women’s March (Πορεία Γυναικών). «Θα είμαστε ακυβέρνητοι έως ότου αυτή η κυβένρηση αρχίζει να δουλεύει για εμάς, μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις στα σώματά μας, μέχρι το δικαίωμα στην άμβλωση να κωδικοποιηθεί στο νόμο».